• Oude tijden herleven tijdens de Classic Race Demo in Oosterwolde. Het aantal deelnemers viel echter tegen.

    Dries van Dijk

Classic Race Demo: organisator zet er wellicht punt achter

OOSTERWOLDE In Oosterwolde is zaterdag de zesde editie van de Classic Race Demo gehouden. Het deed veel deelnemers en toeschouwers denken aan vroeger toen op het Vreecircuit in Oldebroek hard gereden werd.

Door diverse omstandigheden, ongelukken en scherpere veiligheidsvoorschriften, werden de stratenraces verleden tijd en moeten races worden gehouden op speciaal daarvoor ingerichte circuits. Zaterdag was Oosterwolde het toneel van de Classic Race Demo 2017. Gijs van de Weg was maanden beziggeweest om dit goed voor te bereiden. Dat vraagt zo'n zestig vrijwilligers die in verschillenden hoeveelheden vanaf donderdag bezig waren met de voorbereidingen.

STROBALEN Denk hierbij onder andere aan strobalen op wagens laden die over het gehele circuit voor alle hindernissen moesten worden gezet. De samenwerking met Stichting Aanvullende Motorsport was prima, want zij zorgen voor de races en de uitnodigingen aan de coureurs. Van de Weg daarentegen is verantwoordelijk voor de inrichting van het raceparcours. Vanwege het dramatische ongeluk van enkele maanden geleden in Oldebroek waren de voorschriften flink aangescherpt.

Zaterdagmorgen was het droog, maar de vooruitzichten van het weer waren niet hoopgevend. Veel wind en regen luidde namelijk de voorpelling. Zestig vrijwilligers kwamen zaterdagmorgen naar Oosterwolde omdat er nog veel moest gebeuren. Strobalen inpakken vanwege de regen, hekken plaatsen en afzettingen op de plek zetten.

Het aantal deelnemers was flink minder dat voorgaande edities. ,,Ik ben al een jaar bezig om dit te organiseren voor de coureurs. En als het weer niet helemaal goed is, blijven ze thuis. Dat is jammer", aldus Gijs van de Weg. Sterker nog, de organisator was niet te spreken over de thuisblijvers. ,,Hier zijn zo'n zestig vrijwilligers al drie dagen bezig om er weer iets moois van te maken en dan haken de coureurs af. Natuurlijk ben ik blij met de coureurs die wel zijn gekomen, maar ik vind dit voor de vrijwilligers wel erg teleurstellend. Ik ga dit nog een jaar proberen, maar als dit zo doorgaat dan ben ik er klaar mee."

COUREURS Ondanks het weer en het geringe aantal coureurs was het een geslaagde dag. Veel sponsoren hadden weer hun bijdrage toegezegd en geleverd en er werd volop gestreden om de eer. Meevaller was dat het in de ochtend nagenoeg droog bleef. De trainingen verliepen vlekkeloos en in een rap tempo. Om 13.00 uur werd het startschot gegeven voor de wedstrijden. Het weer verslechterde door meer regen en met wind. Daardoor werden de klasses samengevoegd en rond 15.00 uur werd er besloten met de wedstrijden te stoppen. Vervolgens was het aan de vrijwilligers om het circuit op te ruimen en alles naar de bestemde plek te brengen. Na afloop daarvan kwamen alle vrijwilligers bijeen voor een afsluitend hapje en drankje. Gijs van de Weg kon al met al toch terugkijken op een goed verlopen Classic Demo Race dankzij de vele vrijwilligers en de trouwe sponsoren.