• Nanne Schoonhoven: ,, We leveren een goed product of we doen het niet. -

    Herman van der Wal

'BET toernooi oud, vertrouwd en innovatief'

OOSTERWOLDE Het Berend Elzerman Toernooi (BET) is zaterdag 18 augustus toe aan editie nummer 37. Daarmee is het door VSCO'61 georganiseerde voetbaltoernooi één van de oudste van het land, maar dat betekent absoluut niet dat de sleet erop zit, aldus toernooivoorzitter Nanne Schoonhoven. ,,Het BET is oud, vertrouwd en innovatief."

Het BET is in 1982 van start gegaan als regionale invulling van het Amsterdam 700 toernooi. Dit jaar wordt het toernooi voor de 37ste keer georganiseerd. Wat is het geheim?  ,,We waren in het begin wel een trendsetter met dit toernooi, omdat de top uit het amateurvoetbal meedeed. Dat is tegelijkertijd ook de kracht van het BET: er nemen altijd aansprekende tegenstanders deel. Verder is het toernooi al die jaren financieel rendabel geweest. Er blijft dankzij sponsors iedere keer geld over onderaan de streep, wat ten goede komt aan VSCO'61 als vereniging. Dat is niet alleen belangrijk voor de voortgang van het toernooi, maar ook voor de vrijwilligers. Als je steeds heel veel tijd steekt in de organisatie en het kost je alleen maar wat en levert niets op, dan stop je er op een gegeven moment mee."

HOOG NIVEAU ,,Over organisatie gesproken, die is al die tijd van een hoog niveau. Dat past ook bij VSCO'61. We leveren een goed product of we doen het niet. Het mooie van het BET is dat eigenlijk de hele vereniging meedoet. Zo zijn er mensen die de kaartverkoop bij de entree doen, vrijwilligers die werkzaam zijn achter de bar en natuurlijk de commissie die bestaat uit zes VSCO'ers. Iemand regelt de scheidsrechters, de ander doet de sponsoring en weer anderen houden zich bezig met de PR en andere contacten. Ik wieber overal wat tussendoor en als ik ergens wat moet doen, dan regel ik dat."

VERNIEUWEND Het toernooi heeft in al die jaren geregeld een andere opzet gekend. Begonnen met vier ploegen, een samengaan met WHC met in totaal acht clubs en sinds een aantal jaren zes teams bij VSCO'61. Wat is de gedachte daarachter? ,,Het BET is oud, vertrouwd en zeer zeker ook innovatief. We blijven zoeken naar het ideale concept, omdat we met enige regelmaat vernieuwend willen zijn. Ik zie een verandering als een nieuwe uitdaging, al vind ik deze opzet met zes teams, een hele week voetbal en zes wedstrijden op twee zaterdagen, hartstikke leuk en herkenbaar. Je moet ook niet te vaak veranderen, maar het BET moet wel een toernooi zijn en blijven dat openstaat voor vernieuwing. In principe gaan we voor een sterk bezet toernooi met zoveel mogelijk eerste- en tweedeklassers. Zwolsche Boys is de enige derdeklasser, Nunspeet is dit jaar nieuw als eersteklasser en daarnaast kijken we of we elke keer iets nieuws kunnen doen."

VOORZITTERSLUNCH ,,Vorig jaar zijn we gestart met de voorzitterslunch op de eerste zaterdag. Dat was erg leuk en geslaagd. Je zou op termijn bijvoorbeeld ook iets kunnen doen met scheidsrechters die camera's dragen en die beelden op de een of andere manier gebruiken. Al zie ik in Oosterwolde niet zo snel de VAR gebruikt worden tijdens het BET", glimlacht Nanne Schoonhoven.