• Dick van der Veen
  • Dick van der Veen

Zwijnen rukken op naar centrum Epe

EPE De overlast van wilde varkens in Epe neemt ernstige vormen aan. De populatie rukt massaal op, is al weken actief in de bebouwde kom en heeft nu via de Burgemeester van Walsemlaan en de Officiersweg het centrum van het dorp benaderd. Overal worden grasvlaktes omgewoeld. Het zijn er door een goed eikeljaar extreem veel dit seizoen. Sommige Epenaren zien al voor de derde keer hun gazon vernield. Het plaatsen van hekken blijkt niet te werken. De dieren lopen er kennelijk omheen.

Dick van der Veen

De gemeente Epe probeert van de provincie Gelderland toestemming te krijgen voor het laten afschieten van wilde varkens binnen de bebouwde kom. Enkele jaren geleden was dat ook het geval. De gemeente laat weten bij de jacht aan strikte regels gebonden te zijn. Samen met de Wildbeheereenheid en andere jachtcombinaties wil men het probleem tackelen.

In Epe woedt al jaren een strijd over het nut van de hekken tussen voor- en tegenstanders. Door de zachte winters en het gunstige eikeljaar is de hoeveelheid varkens sterk toegenomen. De gemeente Heerde is niet van plan om het hekwerk door te plaatsen naar eigen grond. Daar valt de overlast tot nu toe mee.