• Jarno, Gerben en Onno voeren samen met Johannette van Oene de dieren op Zorgboerderij Benjamin.

    Angela van Erven

Zorgboerderij Benjamin in Wezep bestaat 15 jaar

WEZEP Zorgboerderij Benjamin bestaat 15 jaar. Deze mijlpaal wordt op zaterdag 16 maart feestelijk gevierd met een open dag met activiteiten voor jong en oud.

Angela van Erven

Initiatiefnemers van zorgboerderij Benjamin zijn Janet Fijn-van Oene en Johannette van Oene. ,,Het idee is 15 jaar geleden ontstaan uit de combinatie van liefde voor omgang met verstandelijk gehandicapten, dieren en het werken in de tuin. Zorgboerderij Benjamin begon met één cliënt op één dag in de week. Dat was spannend. Het streven was om vijf dagen in de week, vier cliënten op te vangen. Een terugblik laat zien dat de zorgboerderij na 15 jaar is geworden wat wij ervan gehoopt hadden. Dat is toch wel een hoogtepunt. Een dieptepunt was toen cliënten onvrijwillig een andere dagbesteding moesten zoeken in verband met de kosten van het taxivervoer", geeft Johannette van Oene aan.

DOELSTELLING De doelstelling van zorgboerderij Benjamin is het bieden van een aangename dagbesteding aan mensen met een zorgvraag, waarbij de werkzaamheden op en om de boerderij centraal staan. ,,Door de cliënt passende verantwoordelijkheden te geven in de zorg voor dieren, planten en elkaar wordt gestreefd om aan de dagbesteding meerwaarde te geven. Vanuit vertrouwen wordt er gewerkt aan het verbeteren van de zelfstandigheid. Het streven is om de zorgboerderij kleinschalig te laten, waardoor er meer tijd en aandacht is voor de cliënten. Een uniek concept omdat er niet veel dagbestedingsplaatsen zijn die deze kleinschaligheid aanbieden. Het is een beetje een gezinsidee. Voldoende persoonlijke aandacht vertaalt zich weer in het vertrouwen dat je van de cliënten en hun ouders krijgt. Er zijn kinderen die het niet uitmaakt wanneer ze in een grote klas zitten en er zijn kinderen die beter gedijen in een kleinere groep. Cliënten hoeven geen specifieke kenmerken te hebben om in aanmerking te komen voor een plaats op de zorgboerderij. Het belangrijkste criterium is dat cliënten affiniteit hebben met de werkzaamheden en passen binnen de groep. In een proefperiode van twee maanden wordt bezien of de juiste zorg geleverd kan worden en of iemand past in de groep. Niet de beperkingen van de cliënt maar de mogelijkheden worden als uitgangspunt genomen."

PROJECT Jarno woont op een begeleid wonen project in Hattem en heeft een lichamelijke beperking. Drie dagen in de week is hij werkzaam bij zorgboerderij Benjamin. ,,Ik voel mij hier thuis en kan zinvol werk doen. Ik help bij het was opvouwen, hokken uitmesten, dierenvoeren, website en kasboek bijhouden en doe boodschappen. De sfeer is goed en in overleg is veel mogelijk. Je moet iets te doen hebben, anders komen de muren op je af. Er zijn klusjes die ik niet zo leuk vindt, maar die moeten toch gebeuren. Het leuke is dat je dat samen doet. De dag gaat snel voorbij wanneer je met plezier werkt." Iedereen is welkom op 16 maart aan de Duivendansweg 18c van 09.30 tot 15.00 uur. Er is een markt met producten, visrokerij, touwslagerij, springkussen, koffie/thee met wat lekkers en de dieren kunnen bekeken worden.