• Bewoner Ramon (l) met zorgondernemers Bruin en Marijke Feijen bij Thomashuis in 't Harde.

    Dorine Verheul

Informatiemiddag bij Thomashuis in 't Harde

´t HARDE De informatiemiddag is in het leven geroepen voor geïnteresseerde zorgondernemers die eens van gedachten willen wisselen over het overnemen van één van de 118 Thomashuizen die Nederland rijk is. ,,Het is net een groot gezin waar je 24/7 in meedraait", vertelt Bruin Feijen van het Thomashuis aan de Eperweg in 't Harde.

Dorine Verheul

Zijn partner Marijke vertelt over de achtergrond van de Thomashuizen. ,,Thomas was een jongen met een niet-aangeboren verstandelijke beperking. Hij verbleef in een instelling, maar gaandeweg kwamen zijn ouders erachter dat zij zich niet goed konden verenigen met de bestaande protocollen en regels. Zij wilden voor Thomas niets liever dan dat hij de liefde en aandacht kreeg alsof hij in een thuissituatie zou leven. Hans van Putten, zijn vader, heeft uiteindelijk de kernwaarden als huiselijke sfeer, betrokkenheid van zorgprofessionals, minder regels en meer liefde voor de mens samen kunnen voegen in het concept Thomashuis."

GEZIN ,,Het is net als leven in een groot gezin", vertelt Bruin verder. ,,We wonen 24/7 met maximaal negen volwassenen met een verstandelijke beperking in een groot huis. We eten met elkaar en doen samen een spelletje of we zitten lekker in de grote tuin. Soms wordt er samen gekookt maken we een praatje. Er is in ieder geval altijd tijd voor elkaar."

Een Thomashuis staat onder leiding van een inwonend echtpaar of samenwonend stel dat zelf de eindverantwoordelijkheid heeft. Binnen een aantal kwalitatieve kaders zijn de partners vrij om de zorg binnen hun huis vorm en inhoud te geven. De bewonersgroep wordt door de partners zelf samengesteld en men is vrij om eventueel vrijgekomen plekken weer naar eigen inzicht in te vullen.

Vanuit de franchiseorganisatie wordt veel ondersteuning gegeven en worden regelmatig trainingen verzorgd. ,,Je staat er nooit alleen voor. Door middel van intervisie-bijeenkomsten wisselen we van gedachten met andere ondernemers en er is regelmatig contact met een coach", aldus Bruin Feijen.

OVERNEMEN Voor een aantal van de 118 Thomashuizen die in Nederland zijn, worden momenteel ondernemers gezocht die een dergelijk huis willen overnemen. Er wordt gezocht naar een inwonend echtpaar of samenwonend stel, waarvan in ieder geval één persoon moet beschikken over een achtergrond in de zorg. Op de informatiedag kan van gedachten worden gewisseld met Bruin en Marijke. ,,We kunnen bijvoorbeeld vertellen wat er zoal bij komt kijken om een Thomashuis te laten draaien en waar de ondernemers qua kennis over moeten beschikken. ,,Het kán namelijk ook anders en dat maakt deze formule zo goed", besluit Bruin.

De informatiedag is op 20 augustus bij Thomashuis aan de Eperweg 40 in 't Harde. Aanmelden voor deze dag is gewenst. Kijk voor meer informatie op de website www.thomashuis.nl