• Foto ter illustratie

    Archief BDUmedia

Zonnepanelen in kijktuinen

NUNSPEET Om nog in aanmerking te komen voor subsidie wil het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders het plan voor de aanleg van zonnepanelenveld donderdag versneld door de raad loodsen.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om de plaatsing van 4.400 zonnepanelen op één hectare grond van de voormalige Kijktuinen aan de Kienschulpenweg in Hulshorst. Gezien de haast de subsidie tijdig aan te vragen is er, zo zegt het college, geen tijd meer de commissies ruimte en wonen en algemeen bestuur vooraf te raadplegen over het voorstel.

Het gaat om het achterste deel van de Kijktuinen. Dit gebied wil het college reserveren voor een mogelijk toekomstige uitbreiding van de begraafplaats Nunspeet-West. Dat speelt vermoedelijk pas over 25 jaar. Het overige deel van de voormalige Kijktuinen wil het college benutten voor woningbouw.

Van de opbrengst van de zonnepanelen is tweederde bedoeld voor de energiebehoefte van het nog te bouwen sportcomplex (zwembad, sporthal en turnhal) op sportcomplex De Wiltsangh. Het resterende deel is bestemd voor de benodigde energie in het gemeentehuis.

De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland neemt in oktober voor het laatst aanvragen voor subsidie in behandeling. Voorwaarde is dat hiervoor al een omgevingsvergunning is afgegeven. Het college verwacht dat in totaal 550.000 euro aan subsidie kan worden verkregen. Wanneer de toekomstige subsidieregeling wordt afgewacht is het bedrag dat de gemeente kan binnen slepen vijftien procent lager.

Aangegeven wordt wel dat het risico bestaat dat er minder inkomsten aan te verkopen grond binnen kunnen worden gehaald dan in de structuurvisie voor het gebied is aangenomen. De voor de vergunning nog benodigde onderzoeken kan maken dat er minder woningen kunnen worden gebouwd dan de honderd waarvan tot nu toe wordt uitgegaan. Ook is er het risico dat de onderzoeken uitwijzen dat het zonnepanelenveld niet mag worden aangelegd. De kans daarop wordt echter klein gevonden.