Wolf dreigt provinciaal draaiboek in te halen

VELUWE Provincies en natuurorganisaties zijn druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland. Ondertussen lijkt er al ruim drie maanden een wolvin rond te lopen op de Veluwe, die daar mogelijk een eigen leefgebied afbakent. Het dier is in september vastgelegd op camerabeelden van Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland.

In de zomer werden al keutels van de wolvin gevonden. Dat is volgens Wolven in Nederland een duidelijk teken dat een wolf een territorium aan het afbakenen is. Als het dier zes maanden sporen in hetzelfde gebied achterlaat, is er sprake van een vaste woonplek. Na de vondst van de keutels zijn in het gebied camera's geplaatst.

In het nieuwe draaiboek, dat nog even op zich laat wachten, wordt onder meer geregeld wanneer boeren een schadevergoeding krijgen als een wolf hun dieren opeet.

Vrijwilligers van het wolvenmeldpunt hebben in samenwerking met Staasbosbeheer opnieuw een wolf op de Veluwe vastgelegd op beeld. Op 15 september toonden de camera's dat er nog steeds een wolf rondloopt in het gebied.In juni en juli werden volgens de Wageningen University Environmental Research voor het laatst twee wolven gezien in dit gebied.