• eigen foto

'Winter in de Vesting nóg meer van Elburgers zelf'

ELBURG ,,De betrokkenheid en saamhorigheid zijn in mijn ogen uniek, het evenement wordt gedragen door iedereen." Burgemeester Jan Nathan Rozendaal is positief over Winter in de Vesting.

Toen de burgemeester en zijn echtgenote vorig jaar voor de eerste keer Kerst in de Vesting meemaakten, - Rozendaal was toen net twee maanden in functie - waren zij enorm onder de indruk. ,,Het was één van de eerste evenementen die we mochten ervaren", geeft de burgemeester aan. ,,We hadden enkele filmpjes van voorgaande edities bekeken en we verwachtten gezelligheid, een mooi decor en we waren benieuwd naar wat er allemaal te doen was. We dachten op beide dagen een rondje te doen door de stad en te genieten van al dat moois. Maar, zo'n rondje duurde vier uur! Uiteindelijk zijn we beide dagen van begin tot eind aanwezig geweest. De sneeuw vorig jaar maakte het extra mooi. Dat zich zoveel mensen inzetten, dat is wat het uniek maakt. Ook de jeugd; zwervers, bedelaars, het is echt van de mensen zelf. Het toont saamhorigheid en hun organisatiekracht. Ondanks dat er vorig jaar een professioneel bureau ingehuurd was, waren het toch vooral de mensen zelf die organiseerden."

BEGRIP Toen begin dit jaar bekend werd dat de Stichting Kerst in de Vesting de organisatie niet meer op zich wilde nemen, stonden er mensen op die zeiden dat ze het dan zelf wel doen. ,,Begrip voor het vorige bestuur heeft eigenlijk iedereen", licht Rozendaal toe. ,,Het financiële risico is groot en vorig jaar ben ik ook bij het overleg van de veiligheidspost geweest. Er komt wel erg veel bij kijken. Fijn dat er toch een doorstart is gemaakt en het wordt weer helemaal gedragen door de bewoners van de vesting zelf. Eigen koren, vele vrijwilligers, de LOE voor promotie en verslaglegging, de aankleding; geen ingehuurde krachten meer. Vorig jaar hadden Esther en ik onze kleding vrij snel verzorgd en in de week na Kerst in de Vesting vorig jaar, heeft ze direct weer kleding georganiseerd voor dit jaar. Al die mooie pakken, jurken en uniformen, prachtig. Mijn uniform van vorig jaar was een duur uniform, met sabel en al. Vroeger waren veel burgemeesters van adel, zo'n uniform geeft een bepaalde statuur. Je loopt anders in zo'n pak." Gemeente Elburg heeft Winter in de Vesting gesubsidieerd

SUBSIDIE ,,De gemeentelijke evenementensubsidie bedraagt 5000 euro, voor promotie van de stad en 5000 euro voor veiligheid", legt Rozendaal uit. ,,De editie 2018 wordt nóg meer van de Elburgers zelf en alle bijzonderheden komen terug; huwelijksvoltrekkingen, muziek, raadsvergaderingen. Alles is eigen; Elburgers laten zien wat we te bieden hebben. Niet-commercieel en toch professioneel in een mooie sfeer. Waar de bezieling vandaan komt? Er is grote sociale betrokkenheid, lief en leed met elkaar delen. Elburgers zijn doeners. Bovendien zijn ze trots op hun verleden; hellebaardiers, klokkenluidersgilde, botters, smederijmuseum. En door samen doen is samen een avontuur beleven honderd keer leuker."