• Gemeente Oldebroek

Wethouders Oldebroek bezoeken Plukon Wezep

OLDEBROEK De wethouders Vos, Bergkamp en Engberts van de gemeente Oldebroek brachten onlangs een werkbezoek aan Plukon Wezep. Tijdens het bezoek werden zij bijgepraat over Plukons initiatieven voor verduurzaming. Ook kwam de werving en het vasthouden van personeel aan de orde.

Vanaf de jaren '60 verwerkt Plukon, toen nog Friki geheten, pluimvee in de fabriek in Wezep. De brand die de locatie in 2017 plat legde was een zwarte bladzijde in de historie van het bedrijf, maar zorgde er tevens voor dat een hypermoderne nieuwe fabriek herrees. Het slachten en verwerken van kippenvlees wordt niet meer in Wezep gedaan. De nieuwe fabriek is gespecialiseerd in het produceren van verse maaltijden, stoommaaltijden en wokschotels. Zo worden onder meer de maaltijdsalades van verschillende grote supermarktketens samengesteld in Wezep.

VERDUURZAMING De nieuwe Plukon-locatie voldoet aan de allerhoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, efficiency en voedselveiligheid. Het pand voldoet aan de 5-sterren BREEAM-certificering: gasloos en met ruimte voor meer dan 2.000 zonnepanelen. Voor de opvang van regenwater is een wadi aan de overzijde van de weg gerealiseerd. Deze kan 64.000 m² water infiltreren dat anders naar de waterzuivering zou worden afgevoerd.

PERSONEEL Bij Plukon zijn meer dan 433 vaste medewerkers aan de slag waarvan een deel als student op de zaterdagen. Daarnaast is er een pool van 100 tot 250 uitzendkrachten. Om hen aan het bedrijf te binden is een traineeprogramma opgezet en worden studenten gesteund bij onderzoeksopdrachten die bij het bedrijf uitgevoerd kunnen worden.