• Wijnand Kooijmans

Wethouder van den Berg geeft startsein fietsmaand

NUNSPEET Wethouder Gert van den Berg heeft zaterdagmorgen het startsein gegeven voor de meimaand fietsmaand in de gemeente Nunspeet. De organisatie hiervan berust bij de Stichting Nunspeet uit de kunst.

Wijnand Kooijmans

De meimaand begint dit jaar 28 april, zo gaf voorzitter Dick van Hemmen van de Nunspeetse stichting aan. Het evenement past prima binnen de doelstelling van de stichting zo veel mogelijk mensen naar de gemeente Nunspeet te halen.

Ook Van den Berg ziet de meimaand fietsmaand niet als zomaar iets. Geboren in 1973 in de periode van de autoloze zondag. De ANWB nam toen het initiatief voor een landelijke fietsmaand. Deze heeft, deels in combinatie met molendag, bestaan tot 2005. Een andere organisatie heeft het evenement toen overgenomen en er meimaand fietsmaand van gemaakt.

Zelf fietste hij als eens als kleine jongen met wat vriendjes naar Apeldoorn om na een tocht van dertig kilometer hier nog eens een route van dertig kilometer te fietsen om vervolgens de dertig kilometer terug af te leggen. De meimaand fietsmaand ziet hij als een prima mogelijkheid het fietsen te promoten maar zo ook mooie dingen te ontdekken. "Fietsen biedt de mogelijkheid veel te zien."

In Nederland worden jaarlijks, gerekend vanaf personen van twaalf jaar, 200.000 uitstapjes gemaakt waarbij voor 365 miljoen euro wordt besteed. De doelgroep is vooral gericht op personen van 45 jaar en ouder. Van den Berg hoopt dat veel inwoners van Nunspeet aan de hand van de routes hun eigen omgeving weer mogen gaan ontdekken en dat toeristen in de meimaand fietsmaand aanleiding zien een terrasje te pakken, te genieten van het natuurschoon en het culturele dat Nunspeet heeft te bieden.

Voor de meimaand zijn vier nieuwe routes uitgezet. Eén gericht op scootmobielen, een kinderroute, een molenroute en een route, geïnspireerd op de film Wild. Met een kortingsboekje zijn de routes verkrijgbaar bij de Toeristische Informatie Punten binnen de gemeente Nunspeet.

Na de opening konden kinderen onder meer hun fiets laten keuren bij medewerkers van zorgorganisatie De Boerderij. Ook werd door ondernemers hun aanbod aan fietsen en e-bikes gepresenteerd en was er een springkussen voor de jeugd.