• eigen beelden

Wapenvelds kampioenschap zeis maaien op Padd'ndag

WAPENVELD Het duo Henk Boeve en Gert van den Hardenberg gaat in samenwerking met Vrieze's Erfgoed het Wapenvelds Kampioenschap maaien met de zeis organiseren. Dat wordt gehouden op de Padd'ndag zaterdag 2 september.

,,De combinatie met de Padd'ndag lijkt ons ideaal voor het opzetten van een wedstrijd in deze omgeving", vertelt Henk Boeve. En dit kan dus door medewerking van de firma Joostema, eigenaar van een weiland direct naast Vrieze's Erfgoed. Boeve is fysiotherapeut en is voor het zeis maaien aangestoken door zijn schoonzoon Gert van den Hardenberg. Gert vormt samen met twee broers een team zeismaaiers dat regelmatig deel neemt aan wedstrijden. Vorig jaar werd dit team nog derde op het NK zeis maaien in het Openlucht Museum in Arnhem.

WEDSTRIJDHet is de bedoeling dat deelnemers in een eerste ronde circa 25 m2 meter moeten maaien. Een jury beoordeeld het geleverde werk op veiligheid, netheid van maaien, het goed afleggen op de ril, de factor tijd speelt een kleine rol. Na de beoordeling gaat de helft van de deelnemers door naar de finaleronde waar de prijzen verdeeld worden. Die bestaan uit pakketten met streekproducten. In de vroege zomer gaan Henk en Gert nog een oefendag houden. Dan worden de spelregels uitgelegd en verdere informatie gegeven. De wedstrijden op de Padd'ndag worden gehouden van 11.00 tot circa 15.00 uur.

ZEIS Dit oude handwerk uit de agrarische sector, wordt steeds populairder in met name kleinschalig landschapsbeheer. Maaien met de zeis heeft het voordeel dat bepaalde planten gespaard kunnen worden en dieren makkelijker een goed heen komen kunnen zoeken. Ook is er steeds meer aandacht voor het oude ambacht van maaien met de zeis door zowel mannen als vrouwen.