• Op verschillende locaties in de binnenstad kunnen de koeien de komende weken bekeken worden.

    Angela van Erven

Wandelexpositie in centrum Hattem met koe in hoofdrol

HATTEM De koeien keren tijdelijk terug in het straatbeeld van Hattem. De koe wordt in verschillende vormen getoond tijdens de wandelexpositie 'Kijk hier…kijk daar….Koeien! Op 15 verrassende locaties in de binnenstad kunnen bezoekers van 25 februari tot en met 31 maart de kunstwerken van meer dan 30 internationale kunstenaars bewonderen.

Angela van Erven

Kunstschilder René Kinket gaat in deze periode op de zaterdagen langs de route aan de slag om op ramen bij ondernemers langs de wandelroute koeien te schilderen. Vanwege het grote succes van de eerste wandelroute vorig jaar waar de drie generaties Krabbé centraal stonden, besloten Maja de Zwaan, Bruno Barat, Marianne Langeveld en Inge in't Hout dit jaar opnieuw een wandelexpositie te organiseren. Deze vier Hattemers delen een passie voor kunst, mensen en de stad Hattem.

ONTSTAAN ,,Het idee voor een wandelexpositie is vorig jaar spontaan ontstaan. Een laagdrempelige expositie dat past bij de schaal van Hattem. Toch willen we wel een zekere kwaliteit waarborgen. Een aantal locaties is dezelfde als de voorgaande expositie, maar er zijn ook nieuwe adressen. Niet iedere locatie is geschikt. De route voert langs alle mooie plekken in Hattem. De geschiedenis van Hattem is nauw betrokken met de koe. De keuze voor de nieuwe wandelexpositie was dan ook snel gemaakt. De monumentale stadsboerderijen zijn nog altijd prominent aanwezig in de binnenstad. In de wintermaanden stonden de koeien binnen de stadsmuren op stal om in het voorjaar weer richting de weilanden op de Hoenwaard te gaan. Er zijn veel mensen die kunst met koeien bezitten. De koe is niet alleen in de kunst, maar ook in het dagelijks leven een geliefd onderwerp." Bewoners en ondernemers in het stadscentrum zijn uitgenodigd om op het thema in te haken. Zo prijkt de koe op vensterbanken langs de route en kan de koe niet alleen geobserveerd worden, maar bijvoorbeeld ook als gehaktbal genuttigd worden bij Eetcafé de Kruusing. ,,Het doel van de expositie is het promoten van Hattem door kunst en creativiteit. De expositie is mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van Rond Uit Hattem. In deze periode is het vaak al lekker weer, waardoor het leuk is om gericht door het centrum te lopen. Het is voor ondernemers een leuke bijkomstigheid om extra publiek te trekken.

VERPLICHT Wandelaars moeten niet denken dat ze iets verplicht zijn wanneer ze in een horecagelegenheid of winkel komen waar een kunstwerk wordt geëxposeerd. Alle locaties zijn vrij toegankelijk. Bij het Voerman Museum is alleen het voorportaal en de museumwinkel gratis toegankelijk", vertellen de initiatiefnemers. Het startpunt van de wandelexpositie is bij Bruno Barat Art Gallery in de Kruisstraat, maar gestart kan ook bij één van de andere deelnemende locaties. Met medewerking van het Voerman museum en historische vereniging Heemkunde is in de Ridderstraat een etalagetentoonstelling ingericht die de geschiedenis van koeien in Hattem laat zien. De folder met plattegrond en wandelsuggesties is gratis verkrijgbaar bij alle deelnemende locaties en het Toeristisch Informatie Punt.