• Angela van Erven

Wandelen langs drie generaties Krabbé

HATTEM Hattem als kunststad op de kaart zetten. Dat is het doel van de wandelexpositie 'Kijk hier…kijk daar Krabbé!'. Van 26 februari tot en met 31 maart kunnen belangstellenden wandelen langs het werk van drie generaties Krabbé op tien verrassende locaties in de Hanzestad.

Angela van Erven

,,Veel ideeën borrelen op wanneer je met elkaar aan de klets bent. Tijdens een gesprek kwam aan het licht dat meerdere Hattemers een kunstwerk hebben van Hendrik Maarten Krabbé, Maarten Krabbé of Jeroen Krabbé", vertellen Marianne Langeveld, Maja de Zwaan, Roelie Rumscheidt en Inge in 't Hout. Alle vier dames hebben een passie voor kunst. ,, Dankzij het kunstbezit van enkele Hattemers zullen op tien locaties in de binnenstad twaalf kunstwerken van drie generaties kunstenaars uit de bekende Nederlandse familie Krabbé te zien zijn.

STIJL Alle drie de schilders hebben een eigen stijl. De naam Krabbé roept bij het kleine en grote publiek al snel associaties op met de bekendste van allemaal: Jeroen Krabbé. Niet in de laatste plaats vanwege zijn acteer- en regieprestaties, markante kunstdocumentaires voor televisie en voor een nog steeds groeiend publiek als kunstschilder.

De vader van Jeroen, Maarten Krabbé, was ook kunstschilder en heeft als kunstpedagoog meerdere kunsteducatieve boeken op zijn naam staan. Nog verder terug in de stamboom van de familie Krabbé ontdekken wij dat ook zijn grootvader, Hendrik Maarten Krabbé, een zeer gewaardeerde kunstschilder was."

De kunstliefhebbers hebben de wandelexpositie zelf samengesteld. Vooraf werd gezocht naar geschikte locaties en uiteindelijk werden de meest unieke plaatsen in het centrum uitgekozen om deel uit te maken van de wandelexpositie. ,,We hebben onderzocht wat een leuke route is om te wandelen en op welke plaatsen de kunstwerken het beste tot zijn recht komen.

Naast de werken komen informatie over het werk en de kunstenaar te hangen. Het is een mooie combinatie geworden. Aan de ene kant Hattem voor het voetlicht brengen en daarnaast genieten van mooie kunst. Het leuke van een kleine stad als Hattem is dat contacten onder de bewoners makkelijk gelegd worden, omdat de afstanden letterlijk en figuurlijk kort zijn", aldus Inge in 't Hout.

KLEINSCHALIG Wat deze kleinschalige wandelexpositie langs de deelnemende Hattemer ondernemers duidelijk laat zien, is hoe binnen één familie zoveel artistiek talent zich ontwikkeld heeft in uiteenlopende stijlen en genres. Dit is te zien in de tentoongestelde werken op doek, karton, papier en zelfs een in zilver uitgevoerd werk. Het project kwam in minder dan drie maanden tot stand dankzij de steun van Rond Uit Hattem en werd enthousiast ontvangen door de deelnemende ondernemers.

De flyer van de wandelexpositie met daarop de route is te verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt aan de Kerkhofstraat in Hattem en de deelnemende locaties. De wandelexpositie is gratis toegankelijk.

foto De vier dames willen Hattem de komende tijd als kunststad op de kaart gaan zetten.