• Ook Hattem doet dit jaar mee aan de nieuwe kunstroute die gehouden wordt tot september.

Voerman Museum in teken van IJsselbiënnale

HATTEM De IJsselbiënnale wordt deze zomer voor het eerst gehouden. Ook Hattem gaat meedoen met de nieuwe kunstroute die van juni tot september voert van Zwolle tot Doesburg. Op 14 juni wordt het officiële startschot gegeven. In Hattem wordt met diverse lokale initiatieven aangehaakt op de IJsselbiënnale.

Angela van Erven

Het Voerman Museum brengt in een nieuwe tentoonstelling een ode aan de IJssel. In de stadstuin bij de stadpoort heeft het Beeldhouwersgilde tijdens een expositie in hun beelden een relatie gelegd met de Hanzetijd en de steenhandel van weleer. Tijdens de opening van de expositie zong gemengd koor Decibel een speciaal Hanzelied dat gemaakt is door Albert ten Cate. Dit bijzondere lied dat gaat over de oude waarde en nieuwe kansen van de Hanze zal ook te horen zijn tijdens het Hanzeconcert dat Decibel in november gaat geven.

ODE De IJsselbiënnale brengt een ode aan de IJssel en de IJsselvallei door in de uiterwaarden een route van ruim 25 kunstwerken te realiseren die specifiek voor deze locatie zijn gemaakt en het verhaal van de plek vertellen. Ook in Hattem worden kunstwerken geplaatst. De eerste editie van de IJsselbiënnale staat in het teken van klimatologische veranderingen. Het tentoonstellingsgebied is het gebied in de directe omgeving van de IJssel. Organisator Kunstenlab is voornemens om de IJsselbiënnale elke 2 jaar te organiseren. De IJsselbiënnale presenteert zich ook tijdens de Hanzedagen in Kampen in juni. Ook het Voerman Museum Hattem staat tijdens de zomer van 2017 in het teken van de IJsselbiënnale. Het museum verzorgt vanaf mei tot en met 1 oktober een hierop aansluitende wisselexpositie met als thema 'Ode aan de IJssel'.

IJsselschilder Jan Voerman sr. neemt hier een belangrijke plaats in. Daarnaast worden er werken geëxposeerd van verschillende kunstenaars uit de IJsselstreek en Hattem die de rivier in al zijn gedaantes laat zien. ,,Kijken de kunstenaars van deze tijd met dezelfde ogen naar de rivier de IJssel of is er in de loop van de jaren zoveel veranderd dat de rivier juist van gedaante veranderd is? Jan Voerman sr. kon niet zonder 'zijn' Hattem. Zijn zoon Jan Voerman jr. tekende prachtige IJsselgezichten voor het Verkadealbum.

LOCATIES De fotografen Kees van Eijsden en Leo Lamboo fotografeerden alle locaties die Jan Voerman jr. verbeeldde Het resultaat is een unieke vergelijking tussen de IJsel in 1910 en de IJssel in 2017. Van de tijd van Jan Voerman sr. en Jan Kleintjes rond 1900, zien we de blik op de IJssel veranderen van realisme naar fauvisme in het werk van Freek van de Berg. En hoe verder de tijd verstrijkt en de IJssel zijn loop vervolgt, schilderen de kunstenaars het water, de wolken en de horizon. Marianne Voeten in verstilde aquarellen, Edith Koridon in fel abstract. En waar Dick van Heerde de IJssel weer realistisch verbeeldt, lijkt Johan Meeske associaties op te roepen met eeuwenoude Oosterse kalligrafie. De IJssel inspireert ieder op zijn of haar eigen manier. Tijdens de tentoonstelling laten zij u alle facetten van het rivierlandschap beleven. Van 1900 tot nu", aldus het Voerman Museum.