• Aanbieding van een cheque door René Steunenberg aan Thea van Amersfoort bij de nieuwe auto.

    Dick van der Veen

Voedselbank niet te missen

VELUWE De Voedselbank Vaassen-Epe-Heerde voorziet bijna twaalf jaar na haar oprichting nog steeds in een grote behoefte. Met name in de gemeente Heerde is het aantal gebruikers sterk gestegen: van tegen de elf in de beginperiode tot rond de veertig op dit moment.

Dick van der Veen

Thea van Amersfoort, coördinator vanaf het begin, zegt het bij gelegenheid van een vreugdevol moment: de aanbieding van 8.500 euro door de Rabobank Noord Veluwe, bestemd met name voor de aanschaf van een nieuwe auto. ,,We dachten bij de oprichting dat de mensen zich na een jaar of twee wel weer zouden kunnen redden. De waarheid is tegengesteld. Het aantal mensen dat een voedselpakket hard nodig heeft beweegt zich tussen de 76 en 86. Wat blijkt is dat vooral ouderen schromen om de stap naar ons te doen. Daarnaast is er een groep mensen met zware hypotheeklasten en/of belastingschuld. Laat men niet schromen contact te zoeken via 06-46346649. Ik wijs ze de weg naar de beide gemeenten, waarmee we een prima samenwerking hebben. Wij weten alleen de namen, springen daar uiterst voorzichtig mee om. Weet je, ik heb in de praktijk psychologie geleerd. Kan er niet één, maar twee boeken over schrijven."

SAMEN Thea en haar man Rob vormen samen met Jan Piet Huijssoon, Evert Beumer en Bert Groenhuizen het bestuur. ,,Voor Rob en mij is het zo langzamerhand tijd geworden om af te bouwen. We werken er aan om geschikte opvolgers te vinden." Waarna ze onmiddellijk de loftrompet steekt over de gedreven vrijwilligers.
De Voedselbank heeft grote behoefte aan chauffeurs, maar kan ook in het magazijn in Wenum Wiesel menskracht gebruiken. De werkzaamheden vinden plaats op maandag van 9.00 tot 11.00 uur en op dinsdag van 9.00 tot 18.30 uur, waarbij splitsing in twee halve dagen mogelijk is. Wie een handje wil helpen kan zich via het genoemde telefoonnummer melden. Vanuit Vaassen halen mensen op locatie hun pakket op; in Epe en Heerde vindt uitreiking plaats bij de Regenboog- en de Ontmoetingskerk.

GRENZEN De nieuwe auto was hard nodig. De Arbodienst stelt grenzen aan het beuren. De oude auto miste een laadklep. Die is nodig voor het aansturen met rolcontainers. Dat zorgt voor vermindering van de fysieke belasting van de chauffeurs. Thea doet een dringend beroep op particulieren en bedrijven om kruidenierswaren beschikbaar te stellen, omdat een grote leverancier is weggevallen. Ook hoopt ze dat kerken mee willen werken om kratten te plaatsen waarin goederen kunnen worden gedeponeerd. Dat maakt een geregelde voorziening mogelijk. René Steunenberg, adviseur private banking Rabobank Noord Veluwe en voorzitter marktteam Epe-Heerde, geeft aan dat de Voedselbank een fenomeen is dat de bank in de kern raakt. Er hoefde niet lang te worden nagedacht toen de vraag om ondersteuning binnen kwam. ,,Het sluit naadloos aan bij datgene waarvoor we ooit zijn opgericht: maatschappelijke verantwoordelijkheid en coöperatieve identiteit. Ik zou willen zeggen: concreter kan het niet."