• Dominee Gijs Bronsveld en dominee Remmelt Knigge nodigen iedereen uit voor de Kerkproeverij op zondag 10 september

    Angela van Erven

Vier Hattemse kerken doen mee met Kerkproeverij 

HATTEM De eerste editie van Kerkproeverij vindt plaats op zondag 10 september. In Hattem doen de Open Poort, Gasthuiskerk, Ontmoetingskerk en de Christelijk Gereformeerde kerk mee aan deze actie. Kerkproeverij is een landelijke campagne die kerken de gelegenheid biedt om gasten vrijblijvend uit te nodigen voor een kerkdienst.

Angela van Erven

,,De invulling die de vier Hattemse kerken geven aan de Kerkproeverij is per kerk verschillend", vertellen dominee Gijs Bronsveld van de Ontmoetingskerk en dominee Remmelt Knigge van de Open Poort. Het initiatief voor de Kerkproeverij kwam aan bod tijdens de gesprekken in de samenwerkingscommissie tussen de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerken de Open Poort (Veldhoeve) en de Gasthuiskerk (Achterstraat), de Nederlands Gereformeerde Kerk de Ontmoetingskerk (van Galenstraat) en de Christelijk Gereformeerde Kerk (Korte Kerkstraat).

SAMEN Deze kerken werken met elkaar samen.,,Opzet van de eerste Kerkproeverij is dat de kerkleden van de deelnemende lokale kerken bekenden uit eigen kring die weinig vertrouwd zijn met de kerk uitnodigen samen een keer een kerkdienst te bezoeken, 'om het geloof te proeven'. Door deze landelijk campagne willen we graag een beleving creëren dat het heel normaal is om te proeven bij een kerk. Doordat meerdere kerken deelnemen aan de Kerkproeverij heb je een format waarin je een uitnodiging om een keer mee te gaan net iets soepeler kan laten landen.

Hoewel de Kerkproeverij bedoeld is om mensen kennis te laten maken met de kerk, zorgt het initiatief achter de schermen voor verrassende eenheid onder christenen door samen de schouders onder deze actie te zetten. Wanneer je samen ergens enthousiast over bent creëer je ook een verbinding tussen kerken onderling. Kerkproeverij vormt dé gelegenheid om iemand persoonlijk uit te nodigen voor een toegankelijke kerkdienst die speciaal voor hen is georganiseerd. Dit kunnen mensen zijn in je omgeving die al een poos niet meer in de kerk zijn geweest, of die weinig met het geloof (denken te) hebben", geven de dominees Bronsveld en Knigge aan.

WELKOM De bijeenkomsten in de vier kerken beginnen allemaal om 09.30 uur. Vanaf 09.00 uur openen de kerkgebouwen de deuren gastvrij voor een warm welkom. ,,Iedere kerkdienst heeft zijn eigen orde. Je mag komen zoals je bent tijdens deze laagdrempelige dienst. Er is een crèche voor de jongste kinderen. Voor de jongste basisschoolleerlingen is een eigen programma tijdens de dienst. Naast een ontmoeting met elkaar, het vertellen van een mooie boodschap is er ook muziek. In elk kerkgebouw kunnen bezoekers een 'verrassingsmenu' verwachten waar het volle leven van Jezus betekenis heeft. Je wilt anderen ook iets gunnen wanneer je iets ontdekt in God, wat zoveel betekenis en liefde geeft aan je eigen leven. In alle gedaantes van het leven kun je met Hem uit de voeten. Hij wil naar iedereen toekomen", vult dominee Bronsveld aan.

In totaal nemen twintig kerkgenootschappen en ruim 400 lokale kerken deel aan de campagne om 'uitnodigend kerk te zijn'. De Bijbelvereniging biedt bezoekers die deelnemen aan de Kerkproeverij een gratis Nieuwe Testament aan.