• Dick van der Veen

Verkeerssituatie Heerder gezondheidscentrum eist oplossing

HEERDE De verkeerssituatie bij het Heerder gezondheidscentrum schreeuwt om een oplossing. Of het nu om gevoeld of om echt gevaar gaat: fietsers, voetgangers en automobilisten voelen zich niet op hun gemak. B&W onderzoeken nu wat een proef met verkeerslichten kost. Ook bestudeert men met busondernemer Syntus de mogelijkheid van 30 kilometer zone.

Dick van der Veen

De discussie in de Heerder raadscommissie krijgt een hilarisch karakter als de fractieleider van de PvdA bekend zijn collega van het CDA op een haar na te hebben geschept.

,,We doen het steeds af met lapmiddelen omdat een verkeersinstallatie te duur is, maar hoeveel hebben die nu al gekost? Er mogen weinig ongevallen geregistreerd staan, het is daar regelmatig mis Vanmorgen kon ik op het laatste nippertje voor een auto wegspringen", zegt een woordvoerder van de CU/SGP. De VVD denkt dat zo'n installatie tot opstopping leidt en ziet in fellere verlichting oversteek niets omdat omwonenden er last van hebben. D66/Groen Links wil het asfalt verwijderen omdat het de snelheid verhoogt. Het college zegt dat deskundigen van Veilig Verkeer Nederland de situatie als niet gevaarlijk beoordelen. ,,Plaats je zo'n installatie dan heb je kans dat er extra gevaar ontstaat als voetgangers door rood de weg oplopen. Hoe regel je het in? Een fietspad aan de overzijde is te kostbaar", zegt wethouder Van Dijk. Raadsleden die dagelijks met de situatie te maken krijgen beschrijven ze als levensgevaarlijk. Deels omdat fietsers ,zo maar' de weg oprijden, waaraan het college een eind wil maken met maatregelen die iedereen waardeert. Maar het gaat de commissie niet ver genoeg. De 30 kilometer zou voor Syntus geen probleem zijn omdat de bus vlak voor en na de oversteekplaats halteert. Het CDA ziet geen soulaas in het eerder laten opflikkeren van de lichten bij de oversteek.

Gemeentebelangen/BP lanceert de proefgedachte. ,,Dat kost hoegenaamd niets." Het college wil eerst weten voor hoeveel niets staat. ,,Maar wanneer komt u er mee? Het gaat om onze gezondheid", stelt CU/SGP. ,,We beseffen de snelheid",antwoordt het college.