• Fysiotherapeut Hedwig Slabbekoorn, Heleen Roorda en fysiotherapeut en trainer Maurice van Dooren van Promotus.

    Angela van Erven

Van revalidatie naar top Kilimanjaro

HATTEM Het persoonlijk verhaal van Heleen Roorda (53) is lang. Na jaren van niet functioneren door een ernstige blessure, intensieve revalidatie en diverse operaties gaat de Hattemse in januari 2017 met team Basecamp 038 de Kilimanjaro beklimmen. Ook Soraya van Zantwijk en Arnoud van 't Hof uit Hattem gaan mee met de expeditie naar Tanzania.

Angela van Erven

Samen met 90 andere ondernemers uit de regio Zwolle wordt de hoogste vrijstaande berg ter wereld met een hoogte van 5895 meter beklommen.  Alle deelnemers worden vooraf medisch gekeurd. De beklimming van in totaal zeven dagen is een grote uitdaging waarin fysieke- en mentale krachten samenkomen en waarmee nieuwe verbindingen tussen ondernemers in de regio tot stand komen. De opbrengst van de expeditie gaat naar vier goede doelen: PEC Zwolle United, IntermeZZo, Make A Wish Nederland en Monicares Foundation.

START ,,Het beklimmen van de Kilimanjaro betekent voor mij een nieuwe start", vertelt Heleen Roorda. ,,Na jaren van niet goed kunnen functioneren wil ik mij mentaal en fysiek oppeppen om de berg op te gaan. Eerst heb ik mijn fysiotherapeut Hedwig Slabbekoorn van Motus gevraagd of het verantwoord was om naar deze topprestatie toe te werken. Dat ik ben gekomen waar ik nu ben komt voor een groot deel door de steun en begeleiding van het Motus-team. Het is fijn om weer een intensieve inspanning te kunnen leveren, terwijl ik op een gegeven moment weinig meer kon. Van dit initiatief kreeg ik zoveel energie dat ik op een gegeven moment dacht dat ik het maar gewoon moest doen. Dat komt mede door de combinatie van de goede doelen die aan het project zijn verbonden." Tijdens de beklimming wil ik mijn grenzen opzoeken. Door deze unieke kans wil ik mezelf beter leren kennen." Fysiotherapeut Hedwig Slabbekoorn was direct positief toen Heleen met haar plannen op de proppen kwam:. ,,Het is ambitieus, maar zeker mogelijk. Een mooie afsluiter van het revalidatieproces waar het multidisciplinaire team van Motus bij betrokken is geweest. Ondanks alles gaan we vooral op zoek naar mogelijkheden. Samen werken aan het opzoeken van acceptabele grenzen." Door het werken naar deze topprestatie wil Heleen Roorda een stimulans zijn voor mensen die in  hetzelfde schuitje zitten..

ZIEKTE ,,Ik wil laten zien dat je je door ziekte niet moet laten ontmoedigen. Probeer mensen en strohalmen om je heen te zoeken die je kunnen steunen. Je hebt mensen nodig die in je geloven. Hoe moeilijk het soms ook is, duik niet weg. Het gaat niet vanzelf. Ook bij mij niet." Fysiotherapeut Maurice van Dooren van Promotus heeft een speciaal trainingsplan gemaakt om Roorda voor te bereiden op de expeditie. ,,Het is een geweldige uitdaging. De hulpvraag van Heleen kwam gelijk met de start van Promotus. Bij Promotus wordt gewerkt aan het vervolgtraject na de revalidatie, training bij simpele of concrete klachten of een gerichte training. Samen zijn we constant op zoek naar een stijgende lijn".

Meer informatie: www.factsorfiction.nl en www.basecamp038.nl.