• Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk

Uitslaande brand verwoest woning met rieten dak in Wezep

WEZEP Een uitslaande brand heeft maandagavond een woning met rieten dak aan de Brandsweg in Wezep in as gelegd. De bewoners konden tijdig de woning verlaten en de brandweer redde ook een hond uit de vlammenzee. 

De brandweer werd rond 22.00 uur gealarmeerd voor de woningbrand. Bij het aanrijden was al duidelijk dat het om een uitslaande brand ging. Er zou een eerste bluspoging zijn gedaan door de bewoner(s) van de woning, maar toen dat niet slaagde is de brandweer gebeld. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het rieten dak. Ook was over vrijwel de gehele breedte van het dak al rook zichtbaar die onder het dak vandaan kwam. De woning moest direct als verloren worden beschouwd.

VERWOEST De brandweer heeft ingezet op het blussen van het rieten dak, zodat de begane grond niet volledig zou worden verwoest door de vlammen. Dat lukte grotendeels. Desondanks zal ook de begane grond forse water- en roetschade hebben.

SCHOORSTEEN De brand lijkt te zijn ontstaan rondom de schoorsteen. De eerste vlammen waren zichtbaar rond een van de twee schoorsteenkanalen. Vorige maand brandde er op nieuwjaarsdag ook al een rietgedekte boerderij af in de gemeente Oldebroek. Toen was er aan de Vierhuizenweg ook een felle uitslaande brand. Ook die brand leek te zijn ontstaan rondom de schoorsteen. 

Volgens de veiligheidsregio zijn de bewoners van de woning door ambulancepersoneel gecontroleerd vanwege rookinhalatie.