• Barry Wensink/BDUmedia

Twintigste Haydn concert dankzij Rotary Club en Inner Wheel Epe

EPE Rotary Club en Inner Wheel Epe halen op zaterdag 19 januari voor de twintigste keer het Haydn Jeugd Strijkorkest naar Epe. Voor de tiende keer gaat dat gepaard met You've Got Talent, waarin getalenteerde jeugd van de Noordoost Veluwe zich presenteert en voor de vijfde keer is er op de middag van de 19de een matinee.

Dick van der Veen

Die is afgestemd op mensen die normaal nooit naar een klassiek concert gaan. ,,En als je daarbij bedenkt dat het jeugdorkest ook nog eens dertig jaar bestaat, dan is duidelijk dat de jubilea zich dit keer aaneen rijgen", zegt voorzitter Marcel Langevoort van de organiserende nieuwjaarscommissie. De opbrengst van het evenement gaat in z'n geheel naar goede doelen. In totaal hebben in deze jaren tienduizenden euro's hun weg gevonden naar lokale en internationale bestemmingen. Opbrengsten van vijftien à zestienduizend euro netto springen daarbij in het oog.

,,In verband met het jubileum schenken we dit keer in overleg met de gemeente de bevolking een fraaie bank op het Horecaplein. Daarnaast geven we aan het eind van het jaar alleenstaanden en mensen die het moeilijk hebben een kerstpakket", zegt Langevoort. Alles speelt zich af in de Grote Kerk. Op vrijdagavond tijdens You've Got Talent maken talenten die in de afgelopen jaren hoog scoorden hun opwachting. Een drietal is ook betrokken bij het Nieuwjaarsconcert de dag erna. Op zaterdagmiddag dus de matinee. ,,De reacties die je daarop krijgt zijn zo warm. Daar doe je het voor." Het orkest geeft dan een uur lang een samenvatting van het concert dat 's avonds wordt uitgevoerd.

Langevoort stelt dat het passen en meten is om de 250 bezoekers, waarvan velen met rolstoel, een plek te geven. Op zaterdag is de kerk vol bezet door een enthousiast gehoor van 350 mensen. De kerk wordt versierd door Sjacco Gerritsen van Fleur Inn. Die is daar van maandag tot en met vrijdag heel erg druk mee. De bloemsierkunst draagt in hoge mate bij aan de sfeer in de kerk. Dirigent Jan-Ype Nota, die sinds 2005 voor het orkest staat, geeft zijn gehoor een verhelderende toelichting op het programma; verklaart de achterliggende gedachten rond composities.

Het concert begint de 19de om 20.00 uur. De presentatie is in handen van Zosja El Rhazi. Rabobank Noord Veluwe is al die jaren hoofdsponsor naast een keur van lokale sponsoren. Er zijn nog enkele kaarten tegen 50 euro beschikbaar bij Fleur Inn.