• Marijke Tip is de nieuwe buurtsportcoach van samen. Samen met buurtsportcoach Jesse Terpstra probeert ze jong en oud aan het bewegen te krijgen.

    Angela van Erven

Tweede buurtsportcoach Hattem aangesteld

HATTEM Hattem is een nieuwe buurtsportcoach rijker. Marijke Tip is aangesteld als tweede buurtsportcoach in de Hanzestad. Samen met Jesse Terpstra, die sinds anderhalf jaar actief is als buurtsportcoach, gaat zij zich volop inzetten om de Hattemers aan het bewegen te krijgen.

Angela van Erven

Beide buurtsportcoaches opereren onder de paraplu van De Marke om de gemeente Hattem te ondersteunen in het creëren van voldoende sport- en beweegaanbod voor de jeugd en ouderen. Het aanbod wordt samengesteld in nauwe samenwerking met beleidsmedewerker en JOGG regisseur Klaas-Jan Ritzema van de gemeente Hattem.

De 25-jarige Marijke Tip komt uit Ommen en is afgelopen jaar afgestudeerd aan de CALO. ,,Het valt mij op dat op het gebied van sport en bewegen al veel gebeurd in Hattem. Ik kom zelf uit een sportief gezin en vindt het bewegen belangrijk. Bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, er zitten zoveel meer elementen in zoals samenwerken, sociale contacten krijgen, discipline ontwikkelen en opvoeden. Het is leuk om dit met elkaar te ontdekken."

UITBREIDING De uitbreiding van de buurtsportcoach bleek nodig om de kwaliteit en het aanbod te kunnen waarborgen van de vele werkzaamheden die Jesse Terpstra het afgelopen jaar heeft verricht. Zo doen de kleuters van vijf basisscholen mee aan het Nijntje Beweegdiploma. Dit is een project van de KNGU dat samen met Hanze Gym Hattem is opgepakt. Voor de groepen 3 tot en met 8 worden op de scholen pauzespelen gehouden om het buiten bewegen en het plezier daarin te stimuleren. Iedere maandag van 14.30 tot 15.45 uur in de gymzaal in de Spoorstraat en op donderdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur in de gymzaal aan de Hunze worden gratis naschoolse sportlessen aangeboden voor kinderen uit groep 3 tot en met 8. Andere taken van de buurtsportcoach zijn het ondersteunen bij de schoolsportdagen, organiseren van clinics in samenwerking met sportverenigingen, aandacht vragen voor beweging en gezonde voeding tijdens de Avondvierdaagse, bewegen voor senioren stimuleren en het organiseren van activiteiten in de schoolvakanties.

DWINGEN ,,Het plezier in bewegen is het allerbelangrijkste. Ik kan wel stimuleren om meer te gaan bewegen, maar mensen niet dwingen. Men moet zelf gaan ervaren hoe leuk sporten en bewegen is. Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar bevordert ook de sociale contacten en weerbaarheid. Zeker ook op latere leeftijd", geeft Terpstra aan. Daarnaast willen de buurtsportcoaches een ondersteunende rol spelen voor praktische zaken die spelen bij de sportverenigingen.

,,Het werkveld van de buurtsportcoaches is heel breed. Door samenwerkingen aan te gaan met verenigingen en andere betrokken partijen kunnen we een nog beter en breder bewegingsaanbod neerzetten. Verenigingen hebben de sport specifieke kennis, de materialen  en de accommodatie in huis en wij kunnen als buurtsportcoaches ondersteunen bij de activiteiten en het promoten van de activiteiten. We staan als buurtsportcoaches voor alles open en gaan graag het gesprek aan met geïnteresseerde partijen."