• Barry Wensink/BDUmedia

'Toetreding Stedendriehoek ontwricht samenwerking Heerde en Hattem'

HEERDE/HATTEM Toetreding van de gemeente Heerde tot de regio Stedendriehoek ontwricht verdere samenwerking van de gemeenten Hattem en Heerde. B en W van Heerde constateren dat in een voorstel waarover de gemeenteraad in haar vergadering van 26 juni een besluit neemt.

Dick van der Veen

Hattem en Heerde zijn weliswaar samen deelnemer in de regio Zwolle, maar voor de Gelderse partner valt voor keuze de keuze op groot Veluwe Noord met Oldebroek, Elburg en Nunspeet. ,,Een bestuurlijk dilemma", aldus de verzuchting van het Heerder college. Heerde wil de diensten die ze nu afneemt van de regio Noord Veluwe in de toekomst van de Stedendriehoek betrekken. Ze verwacht dat het afzeggen van die diensten in Harderwijk slechts beperkte kosten met zich meebrengt. Heerde blijft net als Hattem voor het economisch domein op Zwolle gericht. Voor het sociale domein denkt het het best bij de Stedendriehoek te passen op grond van bestuurlijke slagkracht.

Het dagelijks bestuur in Heerde geeft aan bij een andere keuze 'Epe kwijt te raken' en herinnert aan de uitspraak van de gemeenteraad die kiest voor de Noord-Zuid-as. De regio Stedendriehoek ziet geen bestuurlijke belemmeringen voor toetreding van Heerde,maar tekent wel aan dat het zowel inhoudelijk als vanuit het daily urban system passend moet zijn. Een pluspunt bij dit alles ziet Heerde in de centrale ligging tussen de steden Apeldoorn, Deventer en Zwolle die besloten tot het uitvoeren van een verkennende samenwerking op het gebied van circulaire economie en het nieuwe werken en beleven.