• Robert Vos

Tienduizenden gevaccineerd tegen meningokokken

VELUWE Afgezet tegen de honderden slachtoffers van griep zijn de twintig die sterven aan meningokokken een kleine minderheid. Maar het feit dat het om jonge mensen gaat, maakt vaccinatie van 37.000 tieners in Noord- en Oost-Gelderland noodzakelijk, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Meningokokken wordt veroorzaakt door een bacterie die van mens op mens overdraagbaar is. Die bacterie zit meestal in de neusholte van gezonde mensen zonder dat zij er ziek van worden. Als deze in de bloedbaan of het zenuwstelsel terecht komt kan men hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging oplopen. Er zijn verschillende typen meningokokken waarvan in Nederland vooral B, C, W en voorkomen. Besmetting met het type W neemt toe. Daarom kregen vorig jaar jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een oproep voor een prik. Negentig procent heeft deze vaccinatie gehad. Dat is een hoge opkomst. Sinds mei 2018 ontvangen alle peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een inenting tegen meningokokken ACWY.

,,Tieners hebben door hun sociale contacten een groter risico. In die leeftijd vinden vaak de eerste seksuele contacten plaats, er wordt intensief geknuffeld, Contacten op een meter afstand zijn minder besmettelijk", geeft Erna de Vries, communicatieadviseur GGD Noord- en Oost-Gelderland. Tieners zijn vaker dan anderen drager van de bacterie. Als ze ziek worden, lopen ze een grote risico op overlijden. Door deze groep te vaccineren wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van verspreiding. Tegelijk met de vaccinaties worden die van HPV en BMR/DTP gegeven aan de hiervoor opgeroepen meiden en kinderen Ook kunnen ze 'vergeten' vaccinaties inhalen.

In de zes Veluweland-gemeenten zijn de inentingen op de volgen data en locaties: Epe 18 maart en 25 juni in sporthal Willem-Alexander; Hattem 26 maart en 8 mei in MFC De Marke, Elburg 1 april en 6 mei in 't Huiken, Heerde 2 april en 7 mei in het Dorpshuis, Nunspeet 8 april en 13 mei in Veluvine, Oldebroek 9 april en 13 juni in MFC De Brinkhof Wezep. Alle dagen tussen 14-17 en 18-20 uur.