Teleurstelling bij Hattemer ondernemersvereniging

HATTEM De Hattemer ondernemersvereniging is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter wat de vestiging van een kringloopwinkel aan de Populierenlaan mogelijk maakt. De HAVO had bezwaar aangetekend bij de rechtbank tegen de beslissing van de gemeente om vrijstelling te verlenen die de komst van een kringloopwinkel op deze locatie mogelijk maakt.

door Angela van Erven

Het bezwaar werd eerder door de gemeente afgewezen, waarna de gang naar de rechter werd gemaakt. Voorzitter Jaap van Zaal geeft namens de HAVO aan dat detailhandel geconcentreerd dient te worden in het centrum. ,,Wil je een levendige binnenstad houden dan moet je niet hier en daar een winkel openen. Dat is niet bevorderlijk voor een vitaal winkelcentrum." Martine Regterschot van de kringloopwinkel is van mening dat er in de binnenstad geen capaciteit is om een kringloopwinkel te vestigen. ,,Achter de winkel is een sociale werkplaats waar cliënten aan het werk zijn met het sorteren en repareren van meubels. Een deel van het uitzet staat nu voor de winkel en dit is niet mogelijk in de binnenstad. Een kringloopwinkel moet het hebben van de hoeveelheid, omdat de producten weinig kosten. In het centrum geldt een autoluw beleid. Hoe moeten mensen bijvoorbeeld een bankstel ophalen." Het bedrijfsgebouw aan de Populierenlaan van in totaal 1500 m2 wordt beheerd door HSS. In het gebouw zijn een kringloopwinkel, een kapper en bedrijven gevestigd. HSS wil ook voor de andere ruimtes zo snel mogelijk een huurder vinden. Rob Regterschot laat namens HSS weten de komende 10 jaar niet van plan te zijn om te verkassen in verband met woningbouw.

Toch lijkt het erop dat de gemeente Hattem een andere mening heeft. ,,Het gebouw is aangekocht door een vastgoedmaatschappij met plannen om hier woningen te realiseren. Zolang deze ontwikkelingen nog niet plaats kunnen vinden wordt het pand onderverhuurd. Als een pand lang leeg staat, ontstaat er kans op vandalisme en wordt de staat van het pand snel slechter. Om dat te voorkomen werkt de gemeente waar mogelijk mee aan het tijdelijke gebruik van het pand. Wanneer er een verzoek komt voor tijdelijk gebruik van het pand, wordt dit aan een aantal criteria getoetst. Als er aan deze criteria kan worden voldaan, staat de gemeente het tijdelijke gebruik in principe toe. Al deze functies gelden tijdelijk totdat de gewenste woningbouwplannen kunnen worden uitgevoerd", aldus de gemeente Hattem in een reactie. Het college heeft inmiddels ook een gebruiksvrijstelling verleend wat het vestigen van een fitnessgroep voor doelgroepen in het gebouw mogelijk maakt.