• James Rosman, AFV De Sprengen Heerde

Survivalrun voor basisscholen

HEERDE Leerlingen van de groepen zeven en acht van basisscholen in de regio wacht een uitdaging. Ze kunnen op woensdag 24 januari deelnemen aan een echte survivalrun. En dat nog wel bij de schaapskooi in het natuurgebied De Renderklippen, gedeeld door de gemeenten Epe en Heerde.

Dick van der Veen

Het is een initiatief van gymleraar Dries Kelderman van christelijk college De Noordgouw. Zelf een enthousiast 'runner'. ,,Ik organiseerde en coördineerde een sportgerelateerde module: zeven weken voor de brug- en drie weken voor leerlingen uit de tweede klassen, elke keer een andere sport. De school vroeg me om mee te denken in iets anders op het vlak van promotie. Ik had net een survivalprofiel opgestart. Wilde dat buiten met ze afsluiten. Een echte run van een kilometer of vier, vijf. Wat volgde was een uitnodiging aan basisscholen in Heerde om mee te doen. Het eerste jaar deden 66 leerlingen mee; dat liep van 120 naar ruim 400 vorig jaar. Kinderen van basisscholen uit de diverse gemeenten. Een berg werk kan ik je verzekeren. Contacten met de CALO in Zwolle (lerarenopleiding lichamelijke opvoeding, red.) leidden ertoe dat hun studenten me de organisatie uit handen nemen in de vorm van een stageperiode."

Björn Hogeveen, Josh Bleijenberg, Levi Roessink en Sven Joosse leggen vanaf september contact met basisscholen, werken aan financiering met naast de school zelf slagerij Van Guilik als hoofdsponsor. Die zorgt dat zowel de deelnemers als de toeschouwers op 24 januari van snert en consumpties worden voorzien. Bovendien krijgen alle kinderen na afloop een T-shirt. Voor de snelste leerlingen zijn bovendien prijzen beschikbaar. De CALO-studenten huren Dries in voor het opbouwen van de hindernissen (twee dagen) en het afbreken in één dag

MEDEWERKING Eerdere edities vonden op het Heerderstrand plaats. Kelderman: ,,Dat bracht hoge kosten met zich mee. Contacten met boswachter Bea Klaessen, schaapherder Lammert Niesing en de gemeente Heerde bezorgen ons nu een ideale plek bij de kooi. Op die woensdagmiddag om de vijf minuten vertrekken tien koppels. Er is voldoende parkeergelegenheid."

De hindernissen zijn voor iedereen te doen. Omdat er meer naast elkaar staan kan men elkaar passeren. Scholen kunnen zich aanmelden via www.noordgouwsurvivalrun.nl. Ze krijgen een week voor de tijd alle informatie over starttijden enzovoort. Op voorhand zijn er al 190 leerlingen ingeschreven die bij eerdere edities enthousiast werden. Het wordt een groot spektakel de 24ste als om 12.00 uur het startschot wordt gelost. Snelle leerlingen leggen het parcours van ongeveer 5 kilometer af in iets meer dan een half uur: gemiddeld doen ze er een uur over. Survivalruns zijn booming. Dries Kelderman is actief bij de vereniging TOR in Zwolle die 350 leden kent.

Wanneer zijn de studenten aan het eind tevreden? ,,Als we meer dan vijfhonderd kinderen een mooie dag hebben kunnen bezorgen", klinkt het als uit één mond.