• Dick van der Veen

Streekmuseum op excursie naar kopermolen in Zuuk

ZUUK De gerenoveerde kopermolen in Zuuk draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Wie aan een van de excursies in augustus en september deelneemt krijgt daarvan menig staaltje te horen. Eerst en vooral echter is van belang wat er momenteel in die molen plaats vindt.

Dick van der Veen

Veluwse Museum Hagedoorns Plaatse houdt die excursies op zaterdag 19 augustus en vrijdag 15 september in samenwerking met de Bekenstichting. Het is zaak om vroegtijdig aan te melden, want er is alleen plaats voor een gelimiteerde groep.

Het betreft een bovenslag-watermolen die in 1539 als korenmolen te boek stond. In het begin van de 18e eeuw werd hij verbouwd tot papiermolen, waarna halverwege die eeuw de transformatie in kopermolen zich voltrok. Nog weer een eeuw later stopte de koperbewerking. Het koper pletten verliep sneller in door stoom aangedreven pletterijen. De vraag naar koper verminderde, omdat er steeds meer producten van metaal werden gemaakt. Aan variatie geen gebrek overigens want een nieuwe eigenaar maakte van Zuuk's mooiste andermaal een papiermolen. Aan het einde van de 19e eeuw kregen andere vormen van papier maken de overhand.

Dus werd weer teruggeschakeld in de geschiedenis en de status van korenmolen herijkt. Tijdens het bezoek krijgen de deelnemers alles te horen over deze indrukwekkende geschiedenis. Ook over de nu nog zichtbare overblijfselen van de verschillende toepassingen. Het zal niet verbazen dat er aandacht is voor het bijzondere bekenstelsel dat de molenraderen aan het draaien houdt. De excursies gaan om 14.00 uur van start. Deelnamekosten 6 euro inclusief museumbezoek. Telefonische aanmeldingen via 0578-617162. Het streekmuseum staat aan de Ledderweg 11 in Zuuk.

EN VERDER In en om Hagedoorns Plaatse vinden op de woensdagmiddagen 26 juli, 2,9 en 16 augustus kindermiddagen plaats. Ze beginnen om 13.30 uur en eindigen om circa 15.30/16.00 uur. De kinderen mogen zich verkleden als boer/boerin, verkennen eerst de boerderij en gaan daarna bijvoorbeeld dakpannen verven of schoenendozen versieren. Voor iedereen is er drinken en iets lekkers. Kosten 5 euro, met museumkidskaart 3 euro. Volwassen begeleiders 5 euro; met museumkaart gratis. Aanmelding zie boven.

Op donderdag de Terug naar Toen-dagen. Op donderdag 27 juli mag men de boerin helpen bij het bereiden van gerechten. Op donderdag 3 augustus staat het inmaken van groente en fruit conserveren op het programma en op donderdag 10 augustus is jam en siroop maken het parool. Tenslotte op donderdag 17 augustus de zogenaamde woldag, waarbij een boerin wol spint, weeft en verft. Bezoekers mogen zelf de sensatie van het spinnen en weven ondergaan. Op de vragen van het hoe en waarom van deze huisvlijt krijgt men deze donderdagen uitgebreid antwoord. De vroeg 18e eeuwse boerderij is alle dagen geopend, met uitzondering van de maandag. Bijzonder zijn de creaties ´Vakmanschap is Meesterschap´ van Paul Huf.

Voor verdere informatie www.hagedoornsplaatse.nl.