• Archief BDUmedia

Stembureaus splijten raad

HEERDE Het besluit van het Heerder college om het aantal stembureaus voor het raadgevend referendum over 'de Oekraïne' te halveren, leidt tot een vinnig debat in de gemeenteraad. ,,Aantasting van de democratie", zo laat de PvdA weten. ,,Onzin die kritiek in een tijd dat Peru en Vietnam in de achtertuin liggen", stelt de VVD.

Dick van der Veen

Burgemeester Inez Pijnenburg geeft aan dat de materie onder meer in Oldenzaal onder de rechter is. Wanneer daar uit komt dat het normale aantal stembureaus open moet zijn dan gaat Heerde dat volgen. Vooralsnog blijft het bij de halvering. ,,Hoeveel geld krijgt Heerde hiervoor uit Den Haag en wat houdt ze nu over?", is de vraag van de PvdA. Daar kan het college geen antwoord op geven. Wel krijgt de raad daar achteraf iets over te horen. Financiële overwegingen zouden overigens geen rolspelen. CU/SGP en VVD staan lijnrecht tegenover CDA, D66/Groen Links, Gemeentebelangen/Boerenpartij en PvdA. De eersten kunnen zich vinden in een situatie waarbij mensen 500 tot 750 meter verder naar een stembureau moeten lopen; de tegenstanders vinden het een barrière voor mensen die slecht ter been zijn en daardoor besluiten om maar niet te stemmen. Een belemmering aldus van een democratisch proces.

GEEN FILE Burgemeester Pijnenburg geeft als overweging aan dat er voor dit soort verkiezingen nooit files ontstaan in Heerde. ,,We moeten efficiënt omgaan met middelen, hebben in verzorgings- en verpleeghuizen stembureaus ingericht. Vanuit de bevolking kwamen slechts twee reacties. Bij de reguliere verkiezingen kent Heerde weer het gewone aantal stembureaus, waarbij door sluiting van scholen wel een andere lokalen moeten worden gevonden." Gekissebis vervolgens of een argument over laag opkomstpercentage de democratie recht doet en steekhoudend is, of je van hooguit negen minuten extra lopen een probleem dient te maken en of het niet verstandig zou zijn om in het noorden van Heerde alsnog een aanvullend stembureau te installeren.

Volgens het college zit Heerde (te) ruim in de stembureaus en is het team Burgerzaken & Belastingen als bezig om los van het referendum te onderzoeken of het met minder lokalen toe zal kunnen. Wat de tegenstanders betreft absoluut niet omdat de democratische rechtsgang er door wordt belemmerd.