• Barry Wensink/BDUmedia

Spoedoverleg na problemen met leerlingenvervoer

EPE/HEERDE Gemeenten in de Stedendriehoek, waaronder Epe en Heerde, hebben de afgelopen weken flink moeten improviseren om leerlingen van en naar school te krijgen. Waar nodig moesten taxi's worden ingezet om gestrande kinderen op te halen of weg te brengen. De voornaamste oorzaak is dat er onvoldoende chauffeurs zijn/waren bij de door Plus OV gecontracteerde vervoerders.

Dick van der Veen

Plus OV verzorgt sinds 1 augustus het transport de verbinding met zorginstellingen voor dagbesteding in de gemeenten. Daar kwam op 21 augustus het leerlingenvervoer en dat van kinderen naar zorgaanbieders bij. In Heerde werd op de eerste dag één leerling niet opgehaald en de dagen erna zelfs drie. ,,Ondanks de bemiddeling vanuit de gemeente naar Plus OV en diverse toezeggingen van hun kant is toch een leerling opnieuw niet opgehaald", laten b en w van Heerde weten.

COMMUNICATIE Er zijn verder klachten over de slechte communicatie en het vervoer naar dagbesteding. Heerde maakte een afspraak met een aantal ouders om te praten over een sluitende oplossing. Onvoldoende chauffeurs in de aanloopperiode hield in dat chauffeurs zich niet voorstelden en de kinderen geen vaste chauffeur hadden.

SPOEDOVERLEG Vorige week vond op ambtelijk en bestuurlijk niveau spoedoverleg plaats over basismobiliteit. Epe meldt ook opstartproblemen. De gemeente zegt het ontzettend vervelend te vinden dat de start aan het begin van het schooljaar niet soepel verloopt. ,,We volgen de situatie nauwgezet en zijn in gesprek met Plus OV om de situatie zo snel mogelijk op te lossen." Epe zorgde zelf voor alternatief vervoer toen bleek dat een aantalleerlingen ze niet naar school konden. ,,Iedere klant die niet wordt vervoerd is er één teveel", zo wordt vastgesteld.

Plus OV stond de afgelopen weken voor een enorme klus. Er moesten 1.500 extra cliënten van negen verschillende gemeenten worden verwerkt in verschillende systemen, waaronder de planning. Tot in de laatste weken traden wijzigingen op omdat leerlingen bijvoorbeeld andere voorzieningen nodig hadden of wegens verhuizing vanaf een ander adres moesten reizen dan eerder was aangegeven.