• De Harmonie volop bezig met de repetities in de Sionskerk

    Toni Kattenburg

'So this is Christmas' op Omroep Gelderland

NUNSPEET Het spektakelstuk So this is Christmas dat vrijdag 21 en zaterdag 22 december op de Markt in Nunspeet wordt uitgevoerd wordt met de Kerst in zijn geheel uitgezonden door Omroep Gelderland.

Wijnand Kooijmans

Dat zegt Sander Klugt van de stichting Blijdeheidekat tijdens de repetities van de Nunspeetse Harmonie in de Sonskerk. Over het verloop van de voorbereidingen is hij zeer tevreden. Dat is hij minder als het gaat waarop het college is omgesprongen met het verzoek donderdag 20 december om 07.00 uur met de bouw van het podium te mogen beginnen. Dat bleek uiteindelijk niet bereid daarvoor de weekmarkt te verplaatsen. Navraag leerde hem dat dit aanvankelijk een persoonlijk besluit is geweest van burgemeester Breunis van de Weerd die daarbij de wethouders heeft gepasseerd. Pas later is dit alsnog door het gehele college goedgekeurd, volgens Sander om de burgemeester uit de wind te houden.

LUTTEL Sander Klugt zegt dat het uiteindelijk maar ging om de verplaatsing van een luttel aantal kramen. De gemeente zegt dat het podium binnen drie en een half uur kan worden gebouwd. Volgens Klugt is die tijd al bijna nodig om alleen de vrachtwagen uit te laden. Het snel moeten opbouwen kan ten koste gaan van de veiligheid. Van winkeliers heeft hij geen enkele klacht binnengekregen. Integendeel, het wordt ondersteund door 110 ondernemers. Beide dagen wordt om 16.30 uur begonnen met de voorstelling door Laura's Musical uit Hattem. De leidster is ook actief in Elburg en daar zijn ook kinderen uit Nunspeet bij betrokken. Dit onderdeel is gratis toegankelijk. Het hoofdnummer begint om 20.00 uur. Hiervoor zijn al beelden opgenomen, onder meer op de Noorderheide in Vierhouten. Het kerstverhaal wordt gebracht in de moderne tijd, het heden. In tegenstelling tot de Passion worden nu alle nummers op het podium vertolkt. Medewerking wordt verleend door een popband, Nunspeetse Harmonie en Popkoor Vierhouten. Aan de voorstelling, die zo'n vijf kwartier in beslag neemt. wordt meegewerkt door 125 vrijwilligers. Drijfveer voor Sander Klugt is iets nieuws toe te voegen aan wat al bestaat. Partijen met elkaar in contact brengen om zo iets nieuws te creëren. Waarbij men elkaar uitdaagt.

LUKKEN Waarbij voor Sander Klugt het niet op voorhand behoeft vast te staan dat het ook lukt. De voorbereidingen zijn al heel spannend. ,,We willen iets visueels brengen, de zintuigen prikkelen, een spektakelstuk. Wat dat betreft mag van de stichting Blijdeheidekat in de toekomst nog het nodige worden verwacht." Na de Passion was dit het eerst haalbare voor dit jaar. Bovendien is het bijbelverhaal, zo wordt gezegd, wereldtijd verteld en is het daarom leuk het op de moderne wijze te brengen. Kaarten a 8.50 euro zijn o.a. verkrijgbaar bij boekhandel Osinga.