• Ook kinderen vinden het leuk om te zien hoe de schapen hun winterjas uit doen.

    Janneke van Boven

Schaapscheerdersfeest bij Boerderijmuseum Oldebroek

OLDEBROEK Boerderijmuseum De Bovenstreek aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek staat zaterdag 25 mei van 10.00 tot 16.00 uur in het teken van het jaarlijkse schaapscheerdersfeest, een (brocante)markt en tal van kinderactiviteiten. Ook zijn er lekkere hapjes uit oma's keuken. De bezoekers kunnen tevens een kijkje in het museum nemen. Ook kunnen de exposities van tekenaar Rien Poortvliet, Geke Compagner (beelden) en schilderijen uit de verzameling van Jan Wiessenberg bekeken worden.

Preparateur Willem van de Wetering toont zijn kunstje op de deel. Voor de kinderen is er onder andere een ballonnenclown en een door de Rabobank gesponsord springkussen. Daarnaast is er vanwege de Rien Poortvliet-expositie ook een aantal extra activiteiten voor de kinderen en kunnen de kleintjes zich verkleden als boer en boerin.

Hendri Huenesteijn en Cees Pruim ontdoen de schapen tussen 10.00 en 16.00 uur met een scheerapparaat van hun wintervacht. Oók worden schapen op ambachtelijke wijze handmatig geknipt door Colijn uit Wapenveld. Tijdens het knippen en scheren worden de bezoekers bijgepraat over deze activiteit. Geïnteresseerden kunnen ook kennismaken met aan wol gerelateerde ambachten als breien en spinnen.

Feest- en Piratenkoor De Mulderssingers uit Wezep verzorgt twee optredens van veertig minuten om 11.00 en 13.00 uur. Zoals bij alle extra activiteiten komen de liefhebbers van lekkere hapjes uit oma's keuken weer volop aan hun trekken met onder andere pannenkoeken, broodje worst en patat. Volgens oma's recept is er ook advocaat en boerenjongens verkrijgbaar.

Voor de vierde keer wordt het schaapscheerdersfeest gecombineerd met een BoerderijFair. Vanuit ruim twintig kramen proberen de standhouders producten als (luxe) damestassen, hoeden, handwerkartikelen, cadeauartikelen (vaderdag), babypakketten, poppen en pannen aan de man/vrouw te brengen. Alle extra's zijn gratis want het Boerderijmuseum hanteert zaterdag 25 mei de normale
toegangsprijzen: 4,50 en 2,25 euro voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Parkeren is gratis. Op vertoon van de Museumkaart kunnen de bezoekers gratis naar binnen.