• Stefan Verkerk

Ruim driehonderd mensen geëvacueerd na grote brand Nunspeet

NUNSPEET (ANP) Ruim driehonderd mensen zijn woensdagavond verplicht geëvacueerd vanwege de grote brand bij Stella Fietsen in Nunspeet. Sporthal De Brake is opengesteld voor mensen die door de rook hun huis niet in kunnen. Ook waarschuwde de brandweer mensen in de omgeving van Nunspeet om uit de rook te blijven. Ook veel accu's zijn verbrand en dat zorgde voor irritatie aan slijmvliezen. Mensen moesten binnen blijven en ramen en deuren sluiten.

De brand woedde bij het pand van Stella Fietsen aan de Hullerweg, op een industrieterrein. De rook en stank trokken over een woonwijk en richting de snelweg A28. Met een mobiel laboratorium zijn metingen gedaan. Rond 18.45 uur was het vuur onder controle. De brandweer richtte zich op het veilig benaderen van de accu's. Die werden met speciale kranen ondergedompeld in bakken.

SCHADELIJKE STOFFEN Metingen toonden schadelijke stoffen aan. De brandweer benadrukte dat kortdurende blootstelling eraan niet schadelijk is, maar langdurige wel. De brandweer merkte dat veel mensen toch kwamen kijken naar de brand, maar rook en stank kunnen prikkende ogen veroorzaken. Die moeten dan goed worden uitgespoeld. De rook en stank trokken over de woonwijk en veroorzaakten bij enkele tientallen mensen prikkende ogen en slijmvliezen. Dat in combinatie met de verbrande accu's leidde tot het besluit om de huizen te ontruimen.

ONTRUIMEN Hoewel de brand al begin van de avond onder controle was, is later alsnog besloten twee straten met 120 woningen deels te ontruimen vanwege de enorme rookontwikkeling. De ongeveer driehonderd bewoners is gevraagd naar familie te gaan en ook is een sporthal geopend waar het Rode Kruis klaarstaat voor opvang. Daar zaten om 23.00 uur ongeveer twintig mensen.

ROOK Al vrij snel na het uitbreken waarschuwden de hulpdiensten iedereen binnen te blijven en ramen en deuren dicht te doen. Woensdagavond laat wordt bekeken of de bewoners weer terug naar huis kunnen. De rookontwikkeling werd later op de avond al fors minder. Burgemeester Breunis van de Weerd bezocht de plek van de brand. 

Bron video: Stefan Verkerk