Roofvogels, vliegeren en kano varen op Paddendag

WAPENVELD De Padd'ndag op zaterdag 5 september kent dit jaar een heel gevariëerd programma. Men zoekt het hogerop met een roofvogelshow en vliegerdemonstraties. En met het onderdeel kano varen wordt ook het schone Apeldoorse kanaal in het programma opgenomen Maar ook demonstraties oude ambachten, smakelijke streekproducten, spelactiviteiten voor de jeugd, het traditionele rogge dorsen en muzikale activiteiten zijn belangrijke onderdelen van het programma dat duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Het is al weer de 33e editie van het Wapenvelds dorpsfeest en ook dit jaar wordt het gehouden op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld. De opening is om 10.00 uur met de uitreiking van de bronzen pad door burgemeester Inez Pijnenburg en de Dorpsraad Wapenveld. Dit omlijst door een optreden van de jachthoorngroep van de Vlijtbloazers. Er zijn oude ambachten uit de eigen omgeving maar ook komen leden van oudheidkundige groep Onstwedder Gaarv'n uit Groningen komen naar Wapenveld. Demonstraties zijn er dan ook als het gaat om spinnen, strovlechten kantklossen, merklappen maken, klompen maken, koffie branden en houtsnijden terwijl ook de smid zijn vuur hoog op zal stoken. In de bijenstal is een demonstratie was persen.

Voor kinderen is er in alle leeftijden wel wat te doen. Op het Apeldoorns kanaal kunnen ze kano varen met Ontdek & Doen Outdoor uit Zwolle maar ook is er een spel met pijlen en bogen. Vliegeren was een activiteit waar de jeugd in vroeger tijden erg druk mee was. Maxxkites zal de hele dag vliegerdemonstraties verzorgen en de jongens en meisjes graag leren vliegeren. Kinderen kunnen zich ook vermaken in het springkussen, zelf een broodje bakken of een kaars maken.

Als icoon van Vrieze's Erfgoed is molen de Vlijt natuurlijk in bedrijf. Kinderen maar ook de andere bezoekers kunnen zelf ervaren hoe men in de oertijd graan maalde. Daarvoor staan een kweern en een wrijfsteen klaar. In de molenwinkel zijn ook de producten van de molen en andere streekproducten te koop. Als het gaat om de inwendige mens zijn er broodjes Vlijtburger en wordt er balkenbrij en pannenkoeken gebakken. Er is nog ruimte voor standhouders - uitgezonderd rommelmarktartikelen - en men kan hiervoor mailen naar webmaster@molendevlijtwapenveld.nl

Na een demonstratie van de gymvereniging Wapenveld en een optreden van het kinderkoor Shine & Testify, zal Beauty en Wings uit Wezep een roofvogelshow verzorgen. Dit gebeurt in het amfitheater, volgens Niels de Goeij van B&W een prachtige locatie voor dit doel. Beauty & Wings heeft een keur van vogels als valken, uilen en de indrukwekkende oehoe. Voor de finale tekent het dweilorkest De Hanewakkers die ook een stoelendans in de boomgaard zullen begeleiden.

Het volledige programma van de Padd'ndag is te vinden op www.molendevlijtwapenveld.nl.