• Dick van der Veen

Rivierfront betwist: financiering voor raad heet hangijzer

VEESSEN Het zal er om spannen of de gemeenteraad van Heerde volgende week dinsdag het jawoord geeft aan de op zich geprezen plannen om het Rivierfront, de skyline van Veessen, een facelift te geven. Ze hikt aan tegen de hoge inzet van gemeenschapsgeld en de onzekerheid of het bij ruim een half miljoen euro blijft.

Dick van der Veen

Daarbij knelt de tijdsdruk. De provincie Gelderland wil voor 1 april de handtekening van comparanten. Die van IJsselhoeve is nog niet geplaatst. De ondernemer moet een vergunning inleveren om de hobbel van vervuilde grond bij IJsselzicht met asbest te nemen. De investeringen die het bedrijf deed tellen voor de provincie niet mee. Men ziet het zwaard van torenhoge investeringen in de toekomst boven zich hangen en wil dat afgedekt zien. Wethouder Herman van der Stege moet praten als Brugman om in ieder geval te voorkomen dat de raadscommissie Ruimte de plannen in de extra raad nog een kans geeft. Vooral het CDA vreest financiële valkuilen. De VVD rekent voor dat er van de 5 miljoen van de provincie meer dan 1 miljoen naar Veessen. D66 stelt vast dat de raad alleen mag tekenen bij het kruisje. De wethouder schetst uitvoerig het moeizame verloop0 waarbij de inzet van twee lichte vergunningen van de Veessense Horeca-bedrijven de reddingsboei moet zijn. De vijf ton is niet te voorkomen Een klauw met geld. ,,We hebben alle vertrouwen dat de Veessenaren via een stichting geïnitieerd door de mensen van het veer het beheer tot in lengte van jaren zullen coveren. Maar het is een feit dat wanneer woensdag (vandaag redactie) de handtekeningen niet worden geplaatst, de stekker er uit gaat.?"

OUDE SOK De fractieleiders kruipen bij elkaar voor extra beraad. Veessen, dat zoveel lasten heeft van de hoogwatergeul, laten vallen, is ook zo wat. Maar op deze manier omspringen met gemeenschapsgeld lijkt evenmin verantwoord. Is het geen staatssteun, vraagt het CDA. Is er niet te lang gehoopt op extra middelen van de provincie om het project te kunnen uitvoeren? ,,U heeft het over meevallers. Maar kan het ook duurder uitpakken?", wil de VVD weten. De wethouder blijft er bij dat het niet meetellen van eerdere investeringen door de provincie een vervelende verrassing voor het college is. ,,We hadden op drie ton gemeentelijke inzet gerekend. Het pakt dus allemaal tonnen duurder uit." En dan is er de kwestie van de volgens velen waardeloos geworden vervuilde grond, die echter de getaxeerde waarde behoudt. IJsselzicht haakte af als participant; IJsselhoeve blijft betrokken. Net als de stichting havenbeheer. De schorsing levert de fractieleiders niet het Ei van Columbus op. Integendeel. Ze behouden hun scepsis over het financieel uit de hand lopen. Gunnen Veessen een betere toekomst. Hoe valt dat te rijmen? Dinsdag moet de raad met de billen bloot. Het sein op rood, het sein op groen, is 't straks in Veessen echt te doen…..Het CDA vraagt in arrenmoede of het college een oude sok weet.