• Dick van der Veen

Rijdend materieel zuivelmuseum al in Wapenveld

WAPENVELD Met het geluid van rammelende melkflessen en het typische gesnor van de aandrijving, kwam zaterdag een uit 1950 stammende ventkar het terrein van de voormalige Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld oprijden. De ventkar stamt uit 1950 en was ooit eigendom van Vecomi, de Verenigd Cöoperatieve Melkinrichting uit Arnhem.

Een tiental historische melkwagentjes staat hier sinds zaterdag gestald gestald. Dit op initiatief van de Ir. R.R. Van der Zeestichting in samenwerking met stichting zuivelmuseum De Melkmaten. Als de plannen realiteit worden, gaan de historische wagentjes deel uitmaken van de collectie in het beoogde nationale zuivelmuseum Erve IJzerman aan de Kanaaldijk in Wapenveld.

POSITIEF SIGNAAL Met het alvast ophalen van een deel van collectie voor het toekomstig zuivelmuseum, wil de Ir. R.R. Van der Zeestichting een positief signaal afgeven aan de de provincie Gelderland. Provinciale Staten van Gelderland nemen de komende tijd een beslissing over de gebiedsontwikkeling 'Veluwe op 1'. De Erve IJzerman is opgenomen op de kansenkaart voor de Veluwe-agenda voor de komende jaren. De initiatiefnemers hopen op een bijdrage uit de gebiedsontwikkeling voor de vestiging van het nationale zuivelmuseum in Wapenveld.

Met een subsidie van de provincie Gelderland kan de restauratie van de Erve Ijzerman afgerond worden en een inrichtingsplan worden uitgevoerd. De Ir. R.R. Van der Zeestichting heeft dit onderdeel van de collectie alvast naar Wapenveld gehaald en opgeslagen in een hal van de in 2008 gesloten Berghuizer Papierfabriek. De Ir. R.R. Van der Zeestichting spant al jaren in voor de versterking van de werkgelegenheid en economische vitaliteit in Heerde, Wapenveld, Hattem, Wezep en Oldebroek.

STEVIGE IMPULS ,,De vestiging van het nationale zuivelmuseum in Wapenveld is een stevige impuls voor de vrijetijdseconomie in onze regio. Vrieze's Erfgoed, een bevaarbaar kanaal, de museam in Hattem en de door prinses Beatrix geopende molen De Hoop in Oldebroek zijn onderdeel waar we graag aan mee hebben gewerkt", aldus voorzitter Geert Jan van Ark van de Ir. R.R. Van der Zeestichting.

Peter Moerkerk en Jaco Heeren, bestuursleden van zuivelmuseum De Melkmaten reden trots de eerste karretjes het terrein van de voormalige papierfabriek op. De stichting bezit een grote collectie materialen en veel kennis over de zuivelhistorie. ,,Dit is een geweldig gebaar vanuit Wapenveld. Zo kunnen we onze collectie veilig stellen en hopelijk aan het publiek gaan tonen", aldus Peter Moerkerk. De voertuigen werden vanuit Sassenheim met twee grote autoambulances aangevoerd door de belangeloze medewerking van de firma Stouwdam uit Oldeboek.