• Stefan Verkerk

Reden ontvoering nog altijd een raadsel

NUNSPEET/DOORNSPIJK Met het terugvinden van de auto van de vrijdagmorgen in Nunspeet ontvoerde Doornspijker zakenman Ronald Maurits (53) hoopt de politie een nieuw spoor te hebben gevonden in deze mysterieuze zaak. De man zelf meldde zich dezelfde dag om negen uur 's avonds bij de politie.

Wijnand Kooijmans

 

De wagen werd maandag, na een tip, teruggevonden aan de Waterweg in Putten, dicht bij rijksweg A28. Deze week wordt in drie televisieprogramma's aandacht aan de zaak besteed waarin de hulp van het publiek wordt ingeroepen.De auto van Maurits werd vrijdag rond half elf 's morgens klemgereden op de Oenenburgweg in Nunspeet. Drie mannen trokken de financieel makelaar uit de auto en namen hem mee naar een BWM. Eén van hen stapte daarna in de Mercedes en vertrok met hoge snelheid. Ook werd gebruik gemaakt van een busje dat later op de carpoolplaats aan de Eperweg werd aangetroffen. Bij de ontvoering werd gebruik gemaakt van een op een pistool lijkend voorwerp. Ook werd het slachtoffer gekneveld. Het gehele voorval werd gefilmd door een omwonende en op You Tube gezet. Tevens werd het alarmnummer van de politie gebeld. 

SPEURHONDEN Onmiddellijk na de ontvoering werd grootscheeps actie ondernomen door de politie. Een deel van de Oenenburgweg werd afgezet en later ook de carpoolplaats. Onder meer werden speurhonden ingezet en waren de agenten voorzien van kogelwerende vesten. Maar Maurits bleek onvindbaar. De vermoedelijk bij de ontvoering gebruikte BMW werd vrijdagavond uitgebrand aangetroffen in het Brabantse Overlangel.

Volgens Claudia Maurits maakten de daders van de ontvoering gebruik van politiepasjes. Al snel kwam hij, zo zegt ze, erachter dat het niet om echte agenten ging. Zoals de politie al snel het gerucht ontkrachtte dat het om een oefening van een arrestatieteam ging. Vanaf het eerste moment werd rekening gehouden met een echte ontvoering en ook niet met een eventuele grap. Deze gedachte kwam bij velen op, omdat Maurits geen verzet leek te plegen.

 

VRIJGELATEN Wat de ontvoerders tegen Ronald Maurits hebben gezegd wil zijn vrouw in het belang van het politieonderzoek niet zeggen. Maar wel dat het heftig was en zelfs werd gedreigd hem in brand te steken. Volgens haar had Ronald steeds meer de indruk dat ze in hem een verkeerde persoon hadden ontvoerd en is hij daarom uiteindelijk vrijgelaten.

Zelf wil hij, zo geeft zijn vrouw aan, niet over het incident spreken. Naast het financiële makelaarschap runnen beiden de kennel GrootGeluk Boerboel aan de Grevensweg in Doornspijk. Maar volgens Claudia heeft de ontvoering niets met het werk van haar man te maken. Van eerdere bedreigingen of waarschuwingen is, zo geeft ze aan, geen sprake. Dat maakt dat ze ook het advies van de politie tijdelijk in een hotel te overnachten niet heeft opgevolgd. Liever verzorgt ze de beesten die op het erf lopen en hoopt ze dat de daders snel worden opgepakt. Met een lange wandeling door de bossen in de omgeving van zijn woning heeft Ronald Maurits zelf de gebeurtenissen een beetje van zich proberen af te schudden.