• Koen Suyk

Raad Heerde: Horsthoekschool naar De Heerd

HEERDE In een emotioneel debat van de gezamenlijke raadscommissie heeft de raad in grote meerderheid besloten om geen geld uit te geven aan renovatie van de ruim 130 jaar oude Horsthoekschool, maar de school over te hevelen naar de Multi Functionele Accommodatie De Heerd.

Dick van der Veen

Alleen Gemeentebelangen/Boerenpartij en D66/Groen Links willen de mogelijkheid openhouden om via het uitvoeren van achterstallig onderhoud al dan niet gecombineerde renovatie de school in de Horsthoek te laten.

RECHTER Hiermee lijkt een eind te komen aan een kwestie die al veertien jaar speelt en partijen diverse keren voor de rechter bracht. Directeur Berend Redder van de stichting Proo, de paraplu-organisatie van het primair openbaar onderwijs op de Noord-, Oost- en West-Veluwe, hield de raad voor dat slechts 31 procent van de ouders van de leerlingen hun kinderen naar De Heerd wil laten gaan. Daarmee zou een groot deel van Heerde van openbaar onderwijs verstoken blijven.

WOEDENDE REACTIES Het CDA rekende voor dat het opknappen van de school op de huidige plek 15.000 euro per leerling gaat kosten. Dat leidde tot woedende reacties van ouders die massaal naar het gemeentehuis waren gekomen. De voorzitter van de commissie dreigde de woordvoerster van D66/Groen Links het woord te ontnemen omdat zij te lang sprak. Ook werd de publieke tribune voorgehouden om bij aanhoudende verstorende geluiden de zaal te ontruimen. 

LOKALEN LEEG In De Heerd staan lokalen leeg en daar zou de Horsthoekschool zo in kunnen trekken. Maar Proo hield de raad voor dat daar nooit een afspraak over is gemaakt, hetgeen ook door de rechter werd bevestigd. Eerder vertrok de openbare Parkschool al uit De Heerd, omdat ze daar niet levensvatbaar bleek. Het ontbreken van openbaar onderwijs in het centrum van Heerde is voor de raad een horrorscenario.