• Archief BDUmedia

Raad Epe: Geen geld voor Sint Maarten

EPE De gemeenteraad van Epe verleende donderdagavond geen steun aan een voorstel van Groen Links om per inwoner één euro over te maken aan het door de orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten. Groen Links wilde dat een bedrag van 32.250 euro zou worden overgemaakt voor het verbeteren van de drinkwatervoorziening.

Dick van der Veen

De meeste fracties vonden het niet juist om gemeenschapsgeld voor dit doel in te zetten, waarmee volgens burgemeester Hans van der Hoeve een jarenlange gedragslijn wordt gevolgd. De raad achtte het ondersteunen van een getroffen gebied een taak van de rijksoverheid. Dat in Epe een Sint Maartensgilde bestaat en een Sint Maartensplein ligt, was voor geen enkele fractie een reden om van koers te veranderen. Gegevens die ook niet verwijzen naar het getroffen eiland.

De oproep om in deze situatie met het hart naar het voorstel te kijken, bracht geen wijziging in de afwijzing. Ook het voorbeeld van Oldebroek en andere gemeenten bracht de raad niet tot andere gedachten. Bovendien was de raad er al niet voor om het geld in handen van het bestuur van het eiland te leggen. Diverse raadsleden gaven aan zelf een bijdrage te hebben geleverd en wilden dit ook geheel aan de burgers van Epe overlaten.