Projectkoor met de Messias

OENE Vanaf september gaat projectkoor Jubilate Deo uit Oene weer van start met een nieuw project. Ook dit seizoen is weer gekozen voor een compositie van de eigen dirigent, Cor van Leeuwen uit Vaassen. Dit keer schreef hij geen nieuwe compositie ,maar dook hij in de archieven en vond daar een werk van eigen hand: De Messias.

door Dick van der Veen

,,Het is een liedcyclus: een reeks bij elkaar passende liederen, die samen het verhaal van Jezus van Nazareth vertellen." Vertelt Van Leeuwen. Samen met zijn vrouw Ina schreef hij de teksten zo'n 25 jaar geleden en aansluitend de muziek. "We voerden het werk destijds maar één keer uit: ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het jongerenkoor Abia uit Schipluiden waarvan ik destijds dirigent was en Ina als koorlid meezong." Daarna raakte het werk een beetje in vergetelheid totdat een vriend onlangs een CD opstuurde. Van een oud cassettebandje had hij de opname van dat ene, bijzondere concert kunnen restaureren. Van Leeuwen: ,,Ik werd weer geraakt door de compositie en ging in mijn archief op zoek naar de partituur. Samen met mijn vrouw heb ik de teksten onder de loep genomen en gedeeltes verbeterd of herschreven. Voor Jubilate Deo is ook een nieuw koorarrangement gemaakt. Komende maanden ga ik er een nieuwe orkestbegeleiding bijschrijven."

Bijbelteksten

In plaats van te kiezen uit de overvloed van teksten die over Jezus zijn geschreven hebben de tekstschrijvers gekozen voor Bijbelteksten waarin Jezus zelf vertelt wie Hij was en wat zijn doel op aarde was. De compositie is vergelijkbaar met The Messiah van Handel. ,,Ik wil De Messias niet op dezelfde hoogte plaatsen als The Messiah, maar overeenkomsten zijn er zeker. Beide composities zijn voor koor en orkest, beide bestaan ze uit een groot aantal delen die samen het verhaal van Jezus vertellen." Verschillen zijn er ook natuurlijk: Handel's werk kent bijvoorbeeld ook solisten, die een beschouwende rol hebben. In De Messias gaat het louter om de woorden van Jezus, die door het koor (zonder inzet van solisten) worden gezongen.

Overigens is in deze gerenoveerde editie van De Messias ook een nieuw gecomponeerd deel opgenomen. "Tussen de selectie van uitspraken van Jezus, die we 25 jaar geleden maakten, misten we de kern van het evangelie: de Bergrede. We hebben daarom nog een lied toegevoegd, dat nu als kern fungeert van de liedcyclus: Gezegend zijn jullie, want het Koninkrijk komt."

Projectkoor

Vanaf september gaat projectkoor Jubilate Deo aan de slag. ,,Voor de vakantie heeft het koor al een aantal delen proef gezongen. Nieuwe projectleden kunnen aanschuiven. De bedoeling is om het koorwerk tussen Pasen en Hemelvaart (2016) een aantal keren uit te voeren in Oene en daarbuiten. Ook een concert in Ohne (Duitsland) sluiten we niet uit."

Vanavond 9 september om 20.15 uur zijn zoekende koorzangers (sopranen, alten, tenoren en bassen) welkom om in de Ark aan de Keizerstraat 4 te proeven van het project. De toegang is gratis.

Foto: Het projectkoor van Jubilate Deo in actie.