• Het winnende team van de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.

    Waterschap Vallei en Veluwe

Project Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld wint VAG-pluim

WAPENVELD Het Ruimte voor de Rivier-project Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld heeft de Projectpluim 2016 gekregen in de categorie Grote Projecten. Dat werd bekendgemaakt op de VAG-dag van Rijkswaterstaat die woensdag 16 november plaatsvond, meldt waterschap Vallei en Veluwe.

Cees Brandsen, voorzitter van de VormgevingsAdviesgroep van RWS (VAG), overhandigde de pluim aan het projectteam en Programmadirecteuren Ben Broens (RWS) en Douwe Jan Tilkema (Waterschap Vallei en Veluwe). Uiteraard werden daarbij ook de betrokken ontwerpadviseurs in het zonnetje gezet: Lodewijk Baljon, Harm Veenenbos en Jan Brouwer en de trekker van de planstudie Hans Takke (provincie Gelderland).

Het rivierproject bij de IJssel werd geroemd vanwege de fraaie vormgeving van de dijken, geul en kunstwerken bij de inlaat en uitlaat. Ook de afstemming met gebiedsontwikkeling van provincie Gelderland en Gemeente Heerde maakt de pluim meer dan verdiend. Eind dit jaar zal het project opgeleverd worden voor de waterveiligheid.

Ben Broens benadrukte de aandacht voor het gebiedsproces en projectmanager Toine Tillemans benoemde zijn trots op de aanpak en het resultaat dat zich begint af te tekenen. Hij pleitte voor de nauwe samenwerking met de ontwerpers om ruimtelijke kwaliteit te maken. Jan Brouwer deed namens de ontwerpers een oproep aan Rijkswaterstaat als opdrachtgever voor blijvende aandacht voor ruimtelijke kwaliteit.

Andere nominaties voor goede ruimtelijke kwaliteit en vormgeving waren Ruimte voor de Rivier Deventer, Spoorbrug bij Muiden, A15 MaVa Vaanplein.

Elk jaar wordt door de VAG-groep van Rijkswaterstaat een VAG-dag georganiseerd voor een publiek van zo'n honderd genodigden uit zowel overheid als markt.