• import

Project 100-100-100: drastische afvalreductie voor deelnemers Oldebroek

OLDEBROEK Het landelijke concept 100-100-100 gaat vanaf maandag 4 maart in Oldebroek van start. Daarvoor zij nog mensen nodig. ,,Jong en oud, alleenstaand tot samenwonend. Van vrijstaand wonen tussen de weilanden tot in een appartement of rijtjeswoning. Iedereen kan mee doen", schrijft de gemeente. Waar de gemiddelde Nederlander elk jaar bijna 240 kilo restafval produceert, is het de bedoeling dat deelnemers aan dit project dat terugbrengen tot ongeveer 25 kilo per jaar. 

Vanaf 4 maart is het de beurt aan de inwoners uit de gemeente Oldebroek. Deelnemers gaan samen de uitdaging aan. Zij helpen elkaar met ervaringen, foto's, video's en tips via http://oldebroek.100-100-100.nl. Hier kan iedereen zich ook aanmelden. Samen gaan ze aan de slag met weekopdrachten en krijgen ze tips van professionals. Wekelijks vullen ze op het platform de hoeveelheid restafval in op de 'afvalmeter'. Zo zien zij hoe zij presteren ten opzichte van elkaar en ten opzichte van gemiddelde in de gemeente.

Veel deelnemers denken bij aanvang dat het moeilijk is om nagenoeg afvalvrij te leven, maar in de praktijk blijkt het vaak verrassend eenvoudig. Het goed benutten van de mogelijkheden die er zijn voor afvalscheiding en goed opletten bij wat ze inkopen, blijken in de meeste gevallen al te leiden tot deze mooie prestaties. ,,Ook ik ga de uitdaging aan, graag doe ik dat samen met mijn mede-inwoners van gemeente Oldebroek. Door het verminderen van afvel kunnen we samen werken aan een duurzaam Oldebroek. Doet u ook mee", vraagt wethouder Bob Bergkamp.