Programma Open Monumentendag Nunspeet

NUNSPEET Jaarlijks organiseert het Open Monumenten Comité van Nunspeet op de tweede zaterdag in september diverse activiteiten. Dit jaar is het thema van Open Monumentendag 'kunst en ambacht'.

Zaterdag 12 september 2015: wat is er te doen? In Elspeet wordt zaterdag 12 september in het nieuwe museum (de oude brandweer kazerne) een diapresentatie door Gerard Mulder verzorgd over leven en werk in vroeger tijden in Elspeet, om 10.15, 11.30 en 15.00 uur. In de Dorpskerk is orgelspel door Henri Frens en tweemaal (om 11.00 uur en om 14.30 uur) een causerie door Ds. M. van Kooten. De werkgroep Elspete van de heemkundige vereniging Nuwenspete heeft een tentoonstelling van gereedschappen en voorwerpen die gebruikt werden bij oude ambachten. De folkloregroep demonstreert oud Veluwse klederdracht. Koffie, thee en frisdrank worden traditiegetrouw aangeboden door het comité in de voormalige brandweerkazerne. Het Historisch museum heeft een stand met spulletjes en boekjes. Ook is er krentenbrood, melkmoes en soep te koop. Om 13.30 treedt er een zang- en muziekgroepje op. Verder zijn er oude klederdrachten, een bezembinder, een korfvlechter, een houtbewerker en staat er een oldtimer opgesteld. In het kerk-erf worden ca. 30 historische doopjurken tentoongesteld.

In Nunspeet wordt in de Vrije Academie aan de Stationslaan 28 een aantal oude ambachten op het gebied van kunst in workshopvorm getoond. Kinderen kunnen op professionele draaischijven potten van klei draaien, begeleid door docente Patricia Docter. Het thema is 'Draaien met kinderen'. Kinderen kunnen in de Vrije Academie ook een bijzonder object gaan beschilderen onder leiding van Serob Darbinian. Ewa Maziarz gaat een demonstratie en workshop verfmaken geven. Ter plekke kunnen liefhebbers en andere belangstellenden hun eigen verf maken, een klein doek beschilderen en de verf die over is en het doekje mee naar huis nemen.

Eveneens in de Vrije Academie geeft Elmar Huisman een demonstratie van het restaureren van (beschadigde) schilderijen. Als u nog een oud beschadigd schilderij thuis hebt, wordt u van harte uitgenodigd het schilderij ter plekke aan Elmar te laten zien. Elmar bekijkt wat de conditie is van het schilderij is en geeft aan wat de mogelijkheden zijn tot restauratie zijn.

Alle vier de kunstenaars zijn docent aan de Vrije Academie voor de Kunsten Nunspeet. De activiteiten vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. Kinderen en volwassenen kunnen zich opgeven voor de workshops, zie de website: www.vrijeacademienunspeet.nl/

De molens in Hulshorst, Nunspeet, Elspeet zijn geopend voor publiek.

In Vierhouten wordt de kapel bij de stichting Philadelphia opengesteld voor publiek. De kapel is recent op de monumentenlijst geplaatst. Het gerenoveerde orgel zal tussen 10.00 en 16.00 uur bespeeld worden door diverse organisten, waaronder 'middags ook cliënten van Philadelphia. De kapel is dichtbij de kruising van de Stakenbergweg/Elspeterweg gelegen aan de Nunspeterweg 98.

Meer informatie over het programma kunt u krijgen bij Hage Postema, secretaris OMC-Nunspeet. E-mailadres h.j.postema@planet.nl