• Archief BDUmedia

Politie vindt 44 kilo illegaal vuurwerk in houten schuurtje

NUNSPEET De politie heeft op meerdere adressen in Nunspeet illegaal vuurwerk aangetroffen. In een houten schuurtje aan de Eekschillersweg werd 44 kilo vuurwerk gevonden en op de Dreeslaan troffen agenten nitraten en illegale sierpotten aan.

Op verzoek van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn vier Poolse webshops uit de lucht gehaald die illegaal vuurwerk verkochten. Via de webshops zijn de afgelopen jaren vele duizenden pakketten met levensgevaarlijk vuurwerk naar Nederland verstuurd. ,,Wat (sommige) kopers van illegaal vuurwerk zich niet realiseren is dat het om professioneel vuurwerk gaat dat particulieren niet mogen bezitten of afsteken", waarschuwt de politie. 

RISICO'S Het transport van het vuurwerk brengt grote risico's met zich mee. Postbestellers en medewerkers van distributiecentra en zogenoemde pakketpunten krijgen de pakketten in handen, zonder dat zij de explosieve inhoud kennen. ,,Als zo'n pakket ontploft, zijn de gevolgen niet te overzien", aldus politie Nunspeet. ,,Ook de onbeveiligde opslag van het vuurwerk door de kopers, veelal in woningen, is levensgevaarlijk. Voor zowel henzelf als hun gezinsleden en omwonenden."

PROCES-VERBAAL Kopers die nog niet zijn bezocht, kunnen volgens politie Nunspeet binnenkort wel agenten aan de deur verwachten. Ook als zij het vuurwerk niet meer in hun bezit hebben, wordt tegen hen proces-verbaal opgemaakt. ,,Wij beschikken over voldoende informatie om aan te tonen dat de bewuste personen vuurwerk hebben besteld, zoals overboekingen naar de bankrekeningen van de webshops."