• Het echtpaar Worbts-van Ballegooij uit Wezep is maar liefst zeventig jaar getrouwd.

    Hanneke Bloemendaal

Platina huwelijk in Wezep

WEZEP Het is 9 oktober 1947 als Arie Worbts uit Ophemert in het huwelijk treedt met Johanna van Ballegooij uit Lith. Zeventig jaar later wordt de liefde bezegeld met 'platina'; een jubileum dat zelden voorkomt.

Hanneke Bloemendaal

 

Het is 1946 en carnavalstijd. Hij woont aan de ene kant van de Waal, zij aan de andere kant. ,,Ik ging een avondje stappen met vrienden in Den Bosch", blikt de 91-jarige Arie Worbts terug. ,,Daar zag ik haar. Ze kwam uit Lith, maar werkte als tandartsassistente in Den Bosch en was daar inwonend." De vonk sloeg over en in de herfst van het jaar erop trouwt Worbts met Johanna van Ballegooij. ,,In die tijd werkte je alleen als je ongehuwd was, dus toen we gingen trouwen stopte ik met werken", vertelt zijn vrouw. Het echtpaar had in eerste instantie een weekendhuwelijk, want voor een woning kwamen ze net na de oorlog niet in aanmerking. ,,Een woning kreeg je alleen toegewezen als je in verwachting was of al kinderen had", legt meneer uit. ,,Dus daar hebben we toen voor gezorgd."

 

CARRIÈRE Arie Worbts zat op de LTS, toen de oorlog uitbrak. ,,De school ging dicht en ik kon mijn opleiding tot machinist niet afmaken. Na de oorlog was ik werkzaam als oorlogsvrijwilliger bij de Lunettenkazerne waar Duitsers en NSB'ers geïnterneerd waren. Dat wachtlopen vond ik maar niets." Hij vervolgt: ,,Ik kreeg de kans om een opleiding te volgen bij de Technische Troepen. Ik liep stage bij de Frederik Hendrikkazerne en voltooide de opleiding tot Meester Geweermaker."  Zijn eerste kazerne was de Willem de Zwijgerkazerne en het echtpaar verhuisde in 1950 naar Wezep. Ze kwamen te wonen aan de Spoorlaan tot ze in 1974 hun huidige woning aan de Oude Wapenveldseweg betrokken. ,,Ik heb een korte periode lesgegeven in Amsterdam, maar zo'n krijtje vasthouden beviel me helemaal niet." De tankwerkplaats van de Prinses Margrietkazerne in Wezep werd de volgende 28 jaar zijn standplaats. ,,Ik was verantwoordelijk voor het onderhoud en reparatie van wapens. Ondertussen heb ik alle rijbewijzen gehaald voor rupsvoertuigen die maar mogelijk waren. Als geweermaker was dat best bijzonder. In totaal ben ik 39 jaar, 11 maanden en 30 dagen beroeps geweest." En lachend: ,,Die ene dag mist omdat 1 januari op een zondag viel en ik 2 januari begon." Worbts kreeg een onderscheiding voor vele jaren trouwe dienst. Met een bijzondere speld werd ook zijn vrouw in het zonnetje gezet voor aanwezigheid en ondersteuning gedurende al die jaren.

FAMILIE Het echtpaar, dat nog opvallend vitaal is, werd gezegend met drie kinderen. De oudste werd geboren in 1948 in Lith, waarna er nog twee kinderen volgden in 1951 en 1956.

,,Inmiddels hebben we ook vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Eén van onze kleinzoons is ook beroeps en uitgezonden geweest naar Mali. Wij zijn zeer trots op hem." Het zeventigjarig huwelijk wordt gevierd met een buffet in restaurant Coelenhage. Arie Worbts kijkt zijn vrouw aan en besluit geëmotioneerd: ,,Zij is de belangrijkste persoon in mijn leven; mijn steun en toeverlaat."