• In Epe is geen gebrek aan hulpkrachten voor Sinterklaas.

Pietengym op drie plaatsen in gemeente Epe

EPE Ruim 80 procent van leerlingen van de RSG Noordoost Veluwe doet buiten de school aan sport. Dat blijkt uit een enquête die buurtsportcoaches van Koppel en Heel Epe Beweegt lieten uitvoeren door Calo-studente Demi Diepenbroek.

Dick van der Veen

Het onderzoek maakt deel uit van haar afstudeerproject. Naast 205 leerlingen van de RSG namen ook jongeren individueel aan het onderzoek deel. Fitness, veldvoetbal en free run zijn de favoriete sporten, zo blijkt uit de voorlopige resultaten. Ook dat de leerlingen graag met school naar sportverenigingen willen om deel te nemen aan activiteiten. De organisatie toont zich aangenaam verrast door de medewerking van de leerlingen die tijd en moeite namen om een veelheid aan vragen te beantwoorden.

UITKOMSTEN Uit het onderzoek blijkt onder meer ook dat er behoefte bestaat aan meer sporttoernooien in de gemeente. Aan de hand van de uitkomsten ontwikkelt Heel Epe Beweegt een passend sportaanbod voor de jeugd. Opvallend ook dat de leerlingen niet alleen een passieve insteek in de materie hebben. Een aantal leerlingen wil daarbij een actieve rol vervullen en betrokken worden bij het organiseren van het uiteindelijke aanbod. Ze willen meedenken, ideeën uitwisselen en waar mogelijk helpen bij het uitvoeren. Het definitieve rapport moet leren waarom (sommige) leerlingen niet aan sport doen. Onder de deelnemers aan de enquête werd zes maanden gratis fitness, inclusief twee sessies bij een Personal Trainer verloot. De winnares daarvan is Isa van Ommen. Ze zit in het examenjaar en ziet haar toekomst in de sfeer van het werken met jeugd. De prijs werd beschikbaar gesteld door Fitnesscentrum Epe. De gemeente Epe zet zich momenteel in voor het bevorderen van meer beweging bij senioren, waarvoor projecten zijn opgezet. Op dat vlak valt er nog wel veel te verbeteren.

ACROBATIEK Deze maand organiseren de buurtsportcoaches Pietengym in samenwerking met de gymnastiekverenigingen Hercules Epe, Agios Vaassen en Gazelle Oene. De jeugd krijgt te maken met het hele arsenaal aan acrobatiek waar de geroutineerde Pieten zich mee bezig houden. De organisatoren krijgen ondersteuning van twintig leerlingen van de RSG. Ze volgen een lesmodule over het werk als buurtsportcoach. Daarbij leren ze over de inhoud van het werk, maar ook wat er bij komt kijken om een sportieve middag voor kinderen op poten te zetten. De Pietengym is een uniek moment om de sfeer te proeven van dat werk. Op woensdag 22 november vindt Pietengymnastiek plaats in sportcentrum de Koekoek in Vaassen. Dat gebeurt in twee sessies: van 14.30-15.15 en van 15.30-16.15 uur. Op woensdag 29 november zijn Oene en Epe aan de beurt. In Epe van 13.30-14.30 uur in de PWA-sporthal aan de Sportlaan en in Oene van 16.00-17.00 uur in het Kulturhus in Oene. De organisatie van Pietengym kon in de afgelopen jaren vrij grote belangstelling noteren . Voor meer informatie en inschrijvingen voor de cursus zie de site www.heelepebeweegt.nl