• In tal van plaatsen in Nederland vindt The Passion plaats.

    Archief BDUmedia

The Passion verbindt Epe

EPE Voor Epenaren van alle kerkelijke richtingen en Epenaren die deze niet aanhangen staan de deuren van de Grote- of Dorpskerk Witte Donderdag 29 maart wijd open om via een streamer de live uitzending van The Passion via een beamer op een groot scherm te volgen.

Dick van der Veen

Het initiatief van Egbert Dijkstra is goed gevallen bij de Raad van Kerken. Samen met Wouter Kamp en twee leden van de Liturgiecommissie Heilige Week werkt hij sinds oktober aan de organisatie. ,,Het is simpel gezegd de bedoeling om alle Epenaren te verbinden rondom dit Bijbelverhaal. Traditioneel staan we van 19.00 tot 20.00 uur stil bij Pasen. Om tien over acht loopt een groep van twintig jongeren, zo je wilt vogels van diverse pluimage, met fakkels in een kruisopstelling door het centrum, pak 'm beet een cirkel van 1 kilometer rond de kerk. Dat wordt een variant op de kruistocht waar in de landelijke viering 40 personen aan meedoen die een kruis van 250 kilogram dragen.

UITZENDING Om half negen volgt dan de uitzending via een groot scherm onder het Meere-orgel. Daar is geen inleiding voor nodig. We zorgen ervoor dat de kerk zo donker mogelijk is. Geen situatie zoals met de Play In wanneer mensen via de straatkant binnen komen. Wat zithoekjes en zo. Een stiltehoek. Mensen de gelegenheid geven om een kaarsje te branden. Een ongedwongen karakter. Koffie en thee. Het ervaren is het belangrijkst. Mogelijkheden om de eigen beleving op te roepen."

Dijkstra neemt de mening van zijn jongste zoon mee. ,,Hij zei dat om de groep vrienden rond hem binnen te krijgen de sfeer van een terras moet worden opgeroepen,liefst met bier en bitterballen. Dat laatste doen we natuurlijk niet, maar het geeft wel aan dat je (jonge) mensen alleen kunt pakken wanneer je de Paasboodschap in.muziek van nu uitdraagt. Geen dure woorden, maar eigentijdse taal."

IEDEREEN Vanaf vorige week breidt de groep medewerkers zich uit. Het idee vindt breed ingang, zo blijkt. Ook bij de jeugd. Naast de bij de Raad van Kerken aangesloten geloofsrichtingen gaat ook een uitnodiging naar andere die er geen deel van uit maken. ,,Het moet iets zijn in het kader van de Saksische mentaliteit aan zeg maar deze kant van de Veluwe: elkaar helpen, naoberschap. Samen dingen doen", aldus Dijkstra. ,,We hebben in verband met de korte tijd van voorbereiding geen artiesten kunnen strikken. Er zijn prima koren in deze gemeente die dat heel goed zouden kunnen, maar dan heb je een jaar nodig om dat goed te organiseren. Bewust ook een keuze voor binnen. Dat geeft wat meer comfort. Het moet uitnodigend zijn voor 'tout Epe' zogezegd." Hoewel zich al een anonieme sponsor heeft gemeld hoopt de organisatie dat meer organisaties en particulieren een bijdrage willen verlenen om zo het karakter van gezamenlijkheid tot uitdrukking te brengen. De gedachte dat het wat meer heeft om met elkaar The Passion te beleven dan op de bank bij de buis vindt in Epe breed ingang.