• Dick van der Veen

Paardenvierdaagse Epe: 'Er valt nog zoveel meer uit te halen'

EPE De paardenvierdaagse - van 10 tot en met 13 juni de 24ste editie- is voor Epe de springplank naar de positie hippisch dorp van Nederland. Mits alle partijen en de overheid de focus richten op dat wat hen bindt. Voorzitter Ruud Jager is daar heilig van overtuigd.

Dick van der Veen

Met 500 deelnemers gaat het evenement van start. Dat hadden er 700 kunnen zijn, maar de veiligheid laat niet meer toe. In de pagina's verderop in deze krant alle bijzonderheden over de tochten en het uitgebreide randprogramma. Wellicht dat het jubileum volgend jaar nog iets meer rek inhoudt. Nu al wordt door een werkgroep aan die editie gewerkt. Vrijdag de intocht waarvoor naar schatting tegen de 15.000 mensen naar het centrum van Epe komen. De organisatie is verder geprofessionaliseerd, hetgeen de kosten flink opschroefde.

Dankzij 75 vrijwilligers is het allemaal nog beheersbaar. De organisatie zou graag een eigen terrein hebben, maar is blij met de eigenaar van de huidige plek aan de Officiersweg. Deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland hebben zich nu al gemeld voor de jubileumeditie. Er komen 700-800 paarden, verdeeld over een derde deel menners/aanspanningen en tweederde deel ruiters.

SAMENWERKING In de aanloop heeft de stichting Paardenvierdaagse de organisatoren een presentatie gehouden voor de organisatoren van grote evenementen. Met de insteek op wat je bindt en waarin je samen op kunt trekken om de steeds stijgende kosten te beteugelen.

Jager: ,,Te denken valt een verkeersregelaars, tenten,materieel, beveiliging en dergelijke. De lat ligt voor ons allemaal steeds hoger. Een positieve bijeenkomst, waarbij ook de gemeente aanwezig was. Je zit allemaal met het probleem van opslag. Naast de specifieke evenement gebonden elementen zit daarin een flink stuk gelijkvormigheid. Indien horeca en recreatie-ondernemers de handen ineen slaan kun je tot een groot evenement komen waarin de vierdaagse een klein beetje Nijmeegse status kan verwerven, met de spin off naar food en cultuur in alle richtingen."

OPTIEK Om te beginnen zou in zijn optiek alles wat hippisch betrokken is de hoofden bij elkaar moeten steken. ,,We kampen allemaal met terugloop van leden. Gelukkig is het hippisch centrum behouden. Het is echter verouderd. Ik zie overal in het land prachtige accommodaties die best een paar cent kosten, maar economisch het nodige brengen en zich terugverdienen." Inmiddels is in samenwerking met de Stichting Promotie gemeente Epe een fraaie informatieve kaart samengesteld waarop het knoopuntennetwerk voor de recreatieve paardensporter is aangegeven. Liefst 140 kilometer staat de ruitersport ter beschikking. ,,We zijn in gesprek met buurgemeenten om het uit te breiden", zegt Jager. De ruiter- en menpaden lopen door bos en heide. De knooppunten bordjes zijn bevestigd op bestaand meubilair of korte paaltjes. De paardenvierdaagse leidt tot herhaalbezoek aan Epe, zo wijst de praktijk uit.