Paardenvierdaagse in Epe

EPE De 22ste editie van de Eper Paardenvierdaagse staat binnenkort op het programma: van 9 t/m 12 juni. Dagelijks rijden ruiters en menners ruim twintig kilometer door een uniek natuurgebied op de Veluwe, waarvan sommige delen van het traject normaal gesproken nooit toegankelijk zijn. Een bijzondere beleving door een unieke omgeving. Vier dagen lang een waar genot voor de echte paardenliefhebbers. Een meerdaags evenement welke traditioneel wordt afgesloten met een bonte intocht door het centrum van Epe. Het dagelijkse start- en finishterrein bevindt zich aan de Officiersweg waar ook veel leuke activiteiten plaatsvinden.

Nog nooit eerder zoveel aanmeldingen ontvangen voor de Paardenvierdaagse in Epe

Met ruim 750 aanmeldingen uit binnen- en buitenland en maximaal 500 startplaatsen blijft het dringen geblazen om deel te nemen aan de Paardenvierdaagse in Epe. Nog nooit eerder zijn er zoveel aanmeldingen binnengekomen. Een uniek evenement dat nu alweer zijn 22ste editie beleeft. Paardenliefhebbers komen van heinde en verre om zich bij deze vierdaagse aan te sluiten. Wie zich nu nog wil inschrijven is te laat voor deze editie.

"Na vorig jaar de 21e editie te hebben gevierd, wordt ook deze editie weer groots opgezet", meldt Ruud Jager, voorzitter van de Eper Paardenvierdaagse." Het evenement is nog steeds groeiende. Door daar feilloos op in te haken, komen er ieder jaar steeds meer bezoekers. Naast de Nijmeegse wandelvierdaagse en de fietsvierdaagse in Drenthe, zijn wij net zo goed de grootste in Nederland, maar dan op het gebied van paardrijden."

Locatie Officiersweg

Op maandag 8 juni begeven alle deelnemers zich in de richting van Epe. "De maandagavond is altijd heel erg gezellig met 's avonds livemuziek om alvast in de stemming te komen." De voorzitter is ook enthousiast over de geplande activiteiten rondom het start- en finishterrein. "Er is op de woensdagmiddag een kindermiddag waar kan worden pony gereden, er is een springkussen en er kunnen gezichten worden geschminkt. Kinderen kunnen een heuse ranja-koe melken. Ook is er de hele middag een draaimolen. Vanaf 14.00 uur tot 19.00 uur wordt een gratis half-uurs pendeldienst onderhouden tussen het startterrein en het Centrum van Epe (halte plaatst ter hoogte van winkel 't Snoepie op de Hoofdstraat) door het gezellige treintje Bello. Allemaal bedoeld om het de deelnemers en de inwoners van Epe nog meer naar hun zin te maken."

Extra aanvullingen op het programma

De hele week is er van alles te beleven stelt Ruud Jager. Voor het eerst ook zijn er tijdens de vierdaagse workshops en wel op dinsdagavond 9 juni. In de tent op het start- en finishterrein aan de Officiersweg-Jagtlustweg zijn er workshops paardenmassage en mestonderzoek. Bovendien geven er op dezelfde avond een hoefsmid en een zadelmakerster een workshop. Op maandagmiddag/avond 8 juni en dinsdagochtend 9 juni geeft iemand van de bereden politie uit Nunspeet in manege Hippisch Centrum Epe een (anti-)schriktraining voor eigenaars van schrikachtige paarden. Deze cursus is al bij voorbaat een succes. Binnen twee uur waren er er al twintig aanmeldingen. Op donderdagavond kan je je kracht meten met de Kop van Jut, een boksbal en wordt er extra uitgepakt met een lekkere Braai en live muziek van de Band Duo Two For You. Vorig jaar was de band nog te horen op de Grote Markt bij de Nijmeegse Vierdaagse, nu op bij de Eper Paardenvierdaagse!

Leuke routes

Het unieke karakter van de Eper Paardenvierdaagse is te danken aan o.a. de particulieren en de terreineigenaren van Staatsbosbeheer, Het Geldersch Landschap, Leisurelands, Landgoed Welna, Landgoed Tongeren en de Kroondomeinen die hun grondgebied alleen voor deze vier dagen vrijgeven. Hierdoor ontstaan er paardrijtochten die je anders nooit kan beleven. "We organiseren dit jaar weer hele leuke routes," verzekert onze route commissaris Kees Veldman ons. "Zo mogen we dit jaar weer gebruik maken van Artillerie Schietkamp Oldebroek, waar de bedrijfsbrandweer van Defensie ons veilig doorheen zal geleiden. Een gebied tussen Oldebroek en 't Harde van maar liefst 5000 hectare. We hebben ook een unieke route die gaat naar het Heerderstrand, waar wij een tussenstop op het strand mogen ervaren, " zo vervolgt Ruud Jager zijn betoog, "We gaan weer werken met gesponsorde ritten, waaruit leuke en gezellige extraatjes kunnen voortvloeien voor de deelnemers, zoals hapjes en drankjes op de pleisterplaatsen." Dit fenomeen hebben we vorig jaar geïntroduceerd en was erg succesvol. Vandaar dat we dit doorzetten.

Onderdak

Iedereen neemt zijn eigen paard en/of menwagen mee voor deze bijzondere vierdaagse. Maar kunnen alle paarden wel ergens op stal, vroegen wij ons af. "Ik geef toe, het is soms niet altijd even makkelijk, maar tot nu toe is het nog altijd gelukt," stelt Ruud Jager ons gerust. "Er zijn heel veel mensen uit de omgeving die hun ruimte aanbieden. Mocht het dan nog steeds niet lukken, dan kunnen ze nog op onze website een oproep doen. Ook aan overnachtingsmogelijkheden voor de deelnemers is nooit gebrek."

De dag van de intocht

Tijdens de intocht op de laatste dag van de Paardenvierdaagse zijn er ook de nodige publiekstrekkers. "In de bonte stoet van menners en ruiters rijden er o.a. 8 herauten te paard mee met een paukenpaard voor het opluisteren van de optocht met een indrukwekkend trompetgeschal en pauken-geroffel, ook doet het Sint Maartensgilde een duit in het zakje met de nodige muziek. We organiseren samen met de ondernemersvereniging Epe een kleurwedstrijd voor kinderen welke o.a. gedownload kan worden van de website www.paarden4daagse.nl en www.winkeleninepe.nl, tevens is deze op te halen als geprinte versie bij de ondernemers in het dorp. De winnaars van de kleurwedstrijd mogen mee op de postkoets voor aan in de stoet op de vrijdagavond. En als het weer een beetje meezit, zullen ook de terrassen volstromen. Op onze vraag hoeveel bezoekers er verwacht worden, antwoordt de voorzitter: "Er helpen 60 tot 70 vrijwilligers mee om dit fantastische evenement te laten slagen. Tijdens de vierdaagse zijn er al zo'n 1000 tot 1500 mensen op de been. Op de sluitingsdag zelf tijdens de intocht loopt dat aantal dit jaar misschien wel op tot 20.000 bezoekers."

Ondernemersvereniging Epe

De ondernemersvereniging Epe (OVE) en Eper Paardenvierdaagse (EP4D) werken dit jaar weer samen en het thema is ''cowboy-country-western stijl''. De OVE organiseert daarom verschillende activiteiten. Op vrijdag 12 juni zijn er tussen 14:00 en 21:00 uur diverse leuke activiteiten in het dorp. De activiteiten zijn verspreid door het dorp heen, dit zijn onder andere lasso werpen, hoefijzer gooien, er komt een cowboydorp op het Kerkplein, een indianendorp op het Gruttersplein, er is een zingende cowboy en een fotoshootmogelijkheid. Tussen 17.00 en 21.00 uur zijn er bovendien drie line-dancegroepen om de sfeer te verhogen. De jury, bestaande uit 4 leden van de OVE kiest tijdens de intocht de origineelste wagen, ruiter en menner. De uitreiking hiervan is direct na de intocht op het start finish terrein.

Tot slot

Ooit in 1993 is dit evenement ontstaan als een maandelijkse rit, nu uitgemond in een bijzondere Paardenvierdaagse. Een groots opgezet evenement dat elk jaar enthousiaste reacties uitlokt bij zowel de paardenliefhebbers als bij alle bezoekers die de weg naar Epe weten te vinden. Op de website www.paarden4daagse.nl is het definitieve programma inmiddels bekend.

Naam evenement

Eper Paardenvierdaagse

Datum evenement

9, 10, 11 en 12

Locatie evenement

Epe Officiersweg/Epe centrum

Naam organisatie

Stichting Eper Paardenvierdaagse

Verwacht aantal bezoekers

1.000 / 20.000