• Het oude gemeentehuis is gerenoveerd en krijgt dezelfde naam.

    Bram van de Biezen

'Oude gebouwen moeten blijven bestaan'

NUNSPEET Het is de wens van Harry Frens dat oude gebouwen blijven bestaan. ,,Wie daarvoor zorgt, maakt mij niet uit. We moeten zorgen voor een leven na ons. Een doorgeefluik zijn van een stukje geschiedenis dat ook na ons in stand moet blijven. Daaraan meewerken vind ik ontzettend leuk werk. Het is eigenlijk geen werk maar een hobby, ik word er blij van."

Wijnand Kooijmans

Een wens van hem ging in vervulling in de renovatie van het oude gemeentehuis. Afgesloten met de opening door burgemeester Breunis van de Weerd die daarbij ook de naam onthulde, 'Oude gemeentehuis.' Gelijktijdig werd een plaquette onthuld als herinnering aan de renovatie.

HISTORIE Van de Weerd gaf aan dat mensen zich in Nunspeet gelukkig mogen prijzen met ondernemers die oog hebben voor de historie en het financiële aspect met deze historie weten te verbinden. In het pand zijn Brivec, GPS Holding en de Nunspeetse Ontwikkelings Maatschappij (NOM) gevestigd. In de bedrijven speelt ook de Nunspeter Huub van der Vecht een rol.

Voor Frens het pand kocht, ging hij eerst een keer kijken. ,,Niet alles was direct rozengeur en maneschijn. De deuren waren bijvoorbeeld afgeplakt, maar daaronder zaten nog wel de oude deuren. Binnenin was het ook platweg een rommeltje. Veel buizen waren gewoon doorgezaagd."

ELEMENTEN Frens durfde de uitdaging wel aan te gaan en het pand te restaureren. Zowel aan de binnenkant als de buitenkant. ,,Ik hou van oude dingen, al bleken veel oude elementen verdwenen. Vooral boven was er weinig moois meer aan het pand. De klassieke stijl van weleer hebben we weer toegevoegd. Daarvoor hebben we veel oude foto's bekeken, gesproken met oud-werknemers."

Zo zag hij op oude trouwfoto's een mooie schouw. Deze was verdwenen, maar is inmiddels weer in oude luister hersteld. ,,Het was op sommige plekken in het gebouw een ravage. De monumentencommissie heeft mij nu echter een tien met een griffel gegeven voor de wijze waarop alles is hersteld."

De oude stoelen moeten de pronkstukken van de gemeenteraad worden. Deze hebben 38 jaar ongebruikt in de kelder gestaan, compleet met burgemeestersstoel. ,,Ik heb ze om niet gekregen onder voorwaarde dat ik met Monumentendag open ben voor het publiek. Dat heb ik er graag voor over." Een kamer wordt ingericht als raadzaal waarin de oude stoelen een plek krijgen.

GEMEENTEWAPEN Glas in lood dat kapot was, is vervangen. Daarbij heeft Harry Frens wel voor een kleine aanpassing gezorgd. Het gemeentewapen van de oude gemeente Ermelo is door hem vervangen door het wapen van de gemeente Nunspeet, zoals dat was direct na de splitsing van Ermelo met de nieuwe gemeente Nunspeet.

De volgende klussen wachten, namelijk de Grote Bunte in Nunspeet en voormalig hotel De Zwaan in Elspeet.