• Christianne van Erven en Linda van Weeghel willen graag ontwikkelingswerk gaan verrichten in Oeganda.

    Angela van Erven

Ontwikkelingswerk verrichten in Lwengo

HATTEM Christianne van Erven uit Hattem (17) en Linda van Weeghel uit Wapenveld (17) stappen na het eindexamen op het vliegtuig naar Oeganda om ontwikkelingswerk te gaan doen in Lwengo, een arme buitenwijk in de binnenlanden van Oeganda.

Angela van Erven

In Lwengo gaan Christianne en Linda samenwerken met lokale ontwikkelingsorganisaties met een sociaal maatschappelijke doelstelling, opgericht en gerund door enthousiaste mensen, vaak locals, die zich onvermoeibaar inzetten voor anderen. Met diverse programma's voor kinderen en volwassenen wordt er op verschillende terreinen gewerkt om de armoede te bestrijden en om mensen de middelen te geven om op eigen benen te staan. Zo gaan er inmiddels honderden kinderen in deze omgeving naar de basisschool. Ook is er een klas binnen de school waar kinderen met een beperking onderwijs en dagbesteding krijgen. ,,Dit is heel belangrijk omdat op deze wijze kinderen met een beperking een bestaan krijgen en niet langer thuis gehouden worden vanwege schaamte of onmacht."

SPELEN Het spelen en aandacht besteden aan deze gehandicapte kinderen heeft een belangrijke signaalfunctie naar de rest van de gemeenschap. ,,Het feit dat 'Mzungu's' (buitenlanders) aandacht besteden aan deze vaak achtergestelde groep laat indirect zien dat deze bijzondere kinderen er óók mogen zijn. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor basisbehoeften als schoon water, voedselzekerheid en lopen er een hoop programma's om de bewustwording omtrent gevoelige onderwerpen als hiv/aids te vergroten." Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de bouw van een school voor gehandicapte kinderen. De financiële middelen hiervoor ontbreken. Hulp is dus hard nodig. ,,Om ervoor te zorgen dat de school toch kan worden gerealiseerd willen wij in Nederland geld inzamelen. Dankzij de geweldige sponsoring van AH Hattem is al een cake- en lege flessenactie gehouden. Ook andere bedrijven hebben ons gesponsord. Dat is geweldig. Door het vrijwilligerswerk dat wij gaan doen willen we iets betekenen voor anderen en onze horizon verbreden. Het team in Lwengo zet zich met hart en ziel in om de armoede in dit gebied tegen te gaan. Hoewel we beseffen dat onze hulp slechts een druppel op de gloeiende plaat is, willen we daar graag een steentje aan bijdragen. Alle kleine beetjes helpen", aldus Christianne van Erven en Linda van Weeghel.

MELDEN Op het Greijdanus College wordt op 9 juni door de meiden nog een speciale actiedag georganiseerd voor alle derde klassers met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor de school voor kinderen met een beperking.

In juli begint dan het avontuur voor beide dames in Oeganda. Eind augustus komen Christianne en Linda terug naar Nederland om te starten met hun vervolgstudie in Zwolle aan de HBO. Wie een bijdrage wil leveren kan dit doen op rekeningnummer NL36RBRB0954397711 t.n.v. C.J. van Erven o.v.v. Lwengo. Voor het laatste nieuws facebookpagina: Christianne&Linda naar Lwengo.