• Jochum Hoekstra draagt de voorzittershamer over aan Lenny Stomphorst-Van Marion.

    Dick van der Veen

Onderzoek naar meer samenwerking koren Epe

EPE Zestien koren uit de gemeente Epe krijgen de nieuwe voorzitter Lenny Stomphorst-Van Marion op bezoek met de vraag of ze naast de bestaande samenwerking andere ideeën hebben die kunnen leiden tot wederzijdse versterking.

Dick van der Veen

Dat Epe een echte korengemeente is blijkt uit de Korendag, die zich als een fenomeen heeft ontwikkeld. Tot verrassing van initiatiefnemer Jochum Hoekstra, die direct Martin Spiering met zich mee kreeg. Het duo vindt na zes geslaagde evenementen dat het tijd is voor vernieuwing. Hoekstra heeft inmiddels het stokje overgedragen aan Stomphorst-Van Marion; de zoektocht naar een nieuwe secretaris wordt voortgezet. Met de oude en de nieuwe voorzitter leggen we de Korendag onder de loep en kijken we vooruit. Vaassenaar Hoekstra haalde in 2010 besturen van andere koren naar de Hank in Vaassen om te brainstormen over samenwerking. Daar kwam gelijk de Korendag uit. ,,We bleken niet van elkaars activiteiten op de hoogte, er waren soms twee tot drie optredens tegelijk. Na de officiële oprichting van Koren in Epe, mei 2018, is daar direct mee afgerekend", zegt Jochum Hoekstra, die tot zijn grote vreugde constateerde dat de Korendag een schot in de roos werd. Eerst zes à zeven deelnemers, inmiddels is met 22 een nieuw record gevestigd. Vrijdag 21 september tussen 18.00-21.30 en zaterdag van 10.30-18.00 uur te bewonderen in de Grote Kerk. Naast de zestien leden koren uit de gemeente Epe zes gastkoren.

AFWEGEN Nog steeds kan aan alle vraag om deelname worden voldaan. Lenny Stomphorst-Van Marion: ,,Je kunt nog wat eerder op vrijdag beginnen, eventueel andere podia elders in Epe realiseren. Het is de vraag of koren daarvoor in zijn." Beide zijn het er over eens dat koren sterk in zichzelf gekeerd zijn. Vandaar haar initiatief om te inventariseren welke wensen er leven. Beide ook hechten er aan om de entree gratis te houden, hetgeen met stijgende kosten geen simpele opgave is. Spijtig vindt men het dat de gemeente Epe geen subsidie verleent, daar waar de Korendag een stuk promotie van de bovenste plank mag worden genoemd. Er leven diverse ideeën. Leken laten dirigeren of iedere dirigent voor een ander koor, een festival in het voorjaar enzovoort . Het is aan de leden om daar een mening over te geven. Aan de vijfjarige samenwerking met het Cultuurplein is een eind gekomen. ,,Voor ons kwam het eerste weekend in september wat te vroeg. Koren hebben dan na de vakantie nog te weinig gerepeteerd. Het derde weekend valt beter. Zowel het Cultuurplein als Koren in Epe hebben afzonderlijk niets aan belangstelling ingeboet. Met dank ook aan de Grote Kerk, die ons voortreffelijk faciliteert." Dankzij een aantal gedreven vrijwilligers verloopt het weekend zonder wanklank. Neem bijvoorbeeld brandweerman Albert van Bergen die met een zachtaardige bevelstructuur zorgt dat aan de optredens van een half uur strikt de hand wordt gehouden.